OGLASIO SE NETANYAHU

Trumpovu odluku o priznanju Jeruzalema osim Izraela ne podržava nitko

07.12.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da će mnoge zemlje slijediti Sjedinjene Države u priznanju Jeruzalema kao izraelskog glavnog grada

Jučerašnja odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao izraelski glavni grad izazvala je val kritika u svijetu, uključujući i među američkim saveznicima, a podržao je, osim Izraela, nije nitko.

'Već smo u kontaktu s drugim zemljama koje će objaviti slično priznanje i ne sumnjam da će se, čim se američko veleposlanstvo preseli u Jeruzalem, a prije toga, i druga veleposlanstva preseliti', kazao je Netanyahu.

O kojim se zemljama radi nije rekao.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Pošto SAD nema prikladnu zgradu za veleposlanstvo u Jeruzalemu i mora je izgraditi, selidba veleposlanstva iz Tel Aviva mogla bi potrajati nekoliko godina.

U međuvremenu je odluka američkog predsjednika izazvala je nove napetosti na Bliskom istoku - islamistički Hamas pozvao je na novi palestinski ustanak, libanonski Hezbolah zaziva 'smrt Amerike', a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali 'legitimna meta napada'.

  • +16
Prosvjedi u Gazi nakon Trumpova priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela Izvor: Reuters / Autor: IBRAHEEM ABU MUSTAFA