U SAD-U NE PRESTAJU NEMIRI

Trump zatražio od guvernera da se obračunaju s prosvjednicima: 'Pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala'

01.06.2020 u 23:28

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak je od guvernera saveznih država zatražio da se snažnije obračunavaju s prosvjedima zbog smrti Georgea Floyda koji su izmaknuli nadzoru u više velikih američkih gradova

Prosvjedi, koji su uglavnom mirni tijekom dana, a noću postaju nasilni uz palež, pljačkanje i sukobe s policijom, izbili su zbog smrti 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda u Minneapolisu kojemu je policajac pri uhićenju stiskao vrat koljenom gotovo devet minuta.

'Morate dominirati, ako nemate kontrolu gubite svoje vrijeme. Pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala', Trump je rekao guvernerima različitih zemalja u videokonferenciji koja se odvijala iza zatvorenih vrata, prema audio-snimci koju je objavio CNN.

'To je pokret, ako ga ne ugasite, postajat će sve gori i gori', rekao je uzrujano predsjednik. 'Jedino je uspješan onda kad ste slabi, a većina vas je slabo.'

Trump je rekao Walzu da je Minnesota, gdje je Floyd umro, predmet 'ismijavanja po cijelom svijetu' zbog toga što nije odgovorila dovoljno agresivno tijekom prve noći prosvjeda, javlja CNN.

Kad je govorio na konferenciji za medije kasnije u ponedjeljak, Walz je rekao da je 'druga noć sigurnosti i reda na našim ulicama' zamijenila nasilje koje je viđeno prošli tjedan, no da ne želi 'stvarati sliku da je to gotovo'.

'Imali smo priliku, promijenili smo smjer u kojem je ovo išlo', rekao je.

Walz je rekao da se komemoracija za Floyda treba održati u četvrtak, nazvavši to važnim događajem i za grad Minneapolis, za Minnesotu, a i za naciju.

Na bdijenju u ponedjeljak, Floydov brat je apelirao da ljudi nastave s prosvjedima, no da se suzdrže od nasilja. 'I dalje ćemo nastaviti s ovim, no mirno', rekao je Terrence Floyd.

Rekao je da nasilni prosvjedi 'mogu na trenutak dati zadovoljštinu', no da uzrokuju štetu. Dodao je da su prečesti brutalni incidenti policije vodili do nasilnih prosvjeda koji nisu rezultirali u promjeni politike.

'Ovo sve što radite, radite uzalud jer to neće vratiti moga brata natrag', rekao je. 'On ne bi želio da vi sve ovo radite.'

Nacionalna straža mobilizirana je u više od 20 zemalja kako bi pomogla preopterećenim lokalnim vlastima, u jednoj od najvećih akcija te vrste proteklih godina.

Walz je najavio da će stražu djelomično demobilizirati u svojoj saveznoj državi.

Bijela kuća je u ponedjeljak rekla da će dodatne savezne snage biti uposlene da odgovore na prosvjede diljem zemlje zbog smrti crnca Georgea Floyda, kojeg je policija uhitila.

Prosvjedi su u nekim gradovima postali nasilni, što je potaklo mnoge guvernere da zatraže pomoć od Nacionalne straže.

Predsjednik Trump održao je u ponedjeljak dva razgovora, s ministrom obrane Markom Esperom i državnim tužiteljem Williamom Barrom te će se 'po cijeloj zemlji angažirati dodatni savezni resursi', rekla je Kayleigh McEnany. voditeljica odnosa s javnošću Bijele kuće

Trump nije održao posebno obraćanje naciji u vezi prosvjeda koji još uvijek traju, iako je izrazio svoju sućut zbog Floydove smrti i zatražio pravdu. S druge strane, bez prestanka je tvitao, uglavnom da bi krivio krajnju ljevicu i anarhiste za pobune, tražeći način da ih poveže sa svojim suparnicima iz oporbene demokratske stranke.

Prosvjednici najvećim dijelom pozivaju na kraj diskriminacije policije protiv Afroamerikanaca. 

Bijela kuća je preko vikenda zanijekala da u SAD-u postoji sistemski rasizam, i ustvrdila da je umjesto toga riječ o 'trulim jabukama' u nekim policijskim odjelima.