BLOKIRANJE 'PRO CHOICE' UDRUGA

Trump zaokrenuo američku politiku o pobačaju

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 22.06.2017 20:10
  • Objavljeno 22.06.2017 u 20:08
pobačaj protest sad

pobačaj protest sad

Izvor: Sipa Press / Autor: PAJIC/SIPA

Sjedinjene Države odbacile su u četvrtak rezoluciju UN-ovog Vijeća za ljudska prava o nasilju nad ženama jer poziva na dostupnost sigurnog pobačaja za sve žene u zemljama u kojima je legalan

Administracija predsjednika Donalda Trumpa priopćila je prošli mjesec da će jako proširiti opseg politike blokiranja američke pomoći međunarodnim nevladinim organizacijama koje izvode pobačaje ili pružaju informacije o pobačajima.

Nakon što je konsenzusom usvojena rezolucija iz Kanade o zaustavljanju nasilja nad ženama, američki prvi tajnik pri UN-u u Ženevi Jason Mack izjavio je da se SAD 'mora distancirati od konsenzusa' posebice zbog stavke o dostupnosti sigurnog pobačaja.

'Mi ne priznajemo pobačaj kao način planiranja obitelji niti podupiremo pobačaj u potpomaganju reproduktivnog zdravlja', kazao je Mack. 

Unatoč odbijanju poziva na dostupnost pobačaja, američko izaslanstvo je priopćilo da SAD 'snažno podržava duh ove rezolucije i pridružuje se drugim članicama Vijeća u osuđivanju svih činova nasilja nad ženama i djevojčicama'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!