predsjednik na odlasku

Trump umanjuje kibernetički napad u SAD-u i moguću ulogu Rusije

19.12.2020 u 21:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump u subotu je umanjio važnost velikog kibernetičkog napada u SAD-u te minimalizirao moguću ulogu Rusije, iako je njegov državni tajnik dan ranije ocijenio da ga je pokrenula Moskva

"Kibernetički napad je puno važniji u medijima 'Lažnih vijesti' nego u stvarnosti", tvitao je Trump.

"Sve je pod kontrolom. Rusija, Rusija, Rusija to je glavni slogan kad god se nešto dogodi, iako bi to mogla biti Kina", dodao je Trump. Američki predsjednik na odlasku, koji još uvijek nije priznao poraz na predsjedničkim izborima 3. studenoga, opet je iskoristio priliku da bez dokaza tvrdi da su prijevare obilježile izbore.

Širi se opseg kibernetičkog napada otkivanjem novih žrtava izvan Sjedinjenih Država, što izaziva strah od špijunaže, piše agencija France presse. Sumnje stručnjaka za informatičku sigurnost upućuju na Moskvu, a tu optužbu je u petak izrekao američki državni tajnik Mike Pompeo.

"To je bio veliki pothvat i mislim da sada možemo jasno reći da su ga vodili Rusi", rekao je. Rusija je oštro demantirala upletenost u tu aferu. "Rusija ne vodi napade u kibernetičkom prostoru", objavilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu.