OPET KRITIKA

Trump sugerirao da bi zbog dopisnog glasanja rezultati izbora mogli biti neprecizni

17.09.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je ponovno kritizirao dopisno glasanje, sugerirajući na Twitteru da rezultati predsjedničkih izbora 2020. možda nikad neće biti precizni.

Trump smatra da se dopisnim glasovima može manipulirati, dok dužnosnici saveznih država tvrde da su oni dobra alternativa u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Zbog nove i dosad neviđene količine listića koji će biti poslani glasačima ili tko zna gdje, rezultati izbora 3. studenog možda NIKAD NEĆE BITI TOČNI, što neki i žele. Zaustavite ludilo s glasanjem", napisao je republikanski predsjednik na Twitteru.

Šesnaest saveznih država od glasača zahtijeva da navedu razlog za dopisno glasanje, poput bolesti ili putovanja. Preostale 34 savezne države dopuštaju svim registriranim glasačima da ako žele glasaju poštom.

Trump bez ikakvih dokaza tvrdi da je zahvaljujući tome sustavu moguće varati na izborima, iako je na prošlim izborima 2016. godine svaki četvrti glas bio poslan poštom.

Na izborima 3. studenoga će zbog koronavirusa vjerojatno biti najviše dopisnih glasova u američkoj povijesti, a dvije velike stranke spore se oko načina na koji će milijuni Amerikanaca dati svoj glas.

Podaci s nedavnih saveznih i lokalnih izbora pokazuju da demokratski glasači u punom većem broju glasaju na taj način nego republikanci.

U Pennsylvaniji, jednoj od ključnih saveznih država koje će odrediti pobjednika izbora, a u kojoj je Trump s malom razlikom pobijedio 2016., Trumpova kampanja pokušala je zabraniti poštanske kutije za glasovanje i druge promjene izbornih procedura.

Tabor republikanca je od kolovoza zbog dopisnog glasanja podnio tužbe i u Nevadi, New Jerseyu i Montani.