slijedi progon

Trump priprijetio: Ako se vratim u Bijelu kuću, evo što čeka Bidena

09.01.2024 u 17:24

Bionic
Reading

Donald Trump upozorio je da bi mogao kazneno goniti Joea Bidena ako se vrati u Bijelu kuću, dok su se njegovi odvjetnici pripremali na sudu u Washingtonu tvrditi kako Trump treba imati imunitet od kaznenog progona za pokušaj poništavanja izbora 2020.

Republikanski bivši predsjednik SAD-a neće imati priliku govoriti dok njegovi odvjetnici pokušavaju uvjeriti trojicu federalnih sudaca žalbenog suda da se slučaj treba odbaciti prije nego što krene na suđenje u ožujku.

Američko ministarstvo pravosuđa već je dugo stava da se aktualni predsjednici ne mogu kazneno goniti za radnje koje poduzmu dok su bili na dužnosti, a Trump kaže da bi se to trebalo odnositi i na bivše predsjednike.

Ako se ne obustavi slučaj protiv njega, Trump kaže da bi mogao kazneno goniti demokratskog predsjednika Bidena ako pobjedi na predsjedničkim izborima u studenom.

"Ako ja ne dobijem imunitet, onda pokvareni Joe Biden neće imati imunitet", rekao je Trump u videu objavljenom na društvenim mrežama.

"Joe bi bio zreo za optužnicu", dodao je.

Trump je veliki favorit u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima 2024.

Očekuje se da će Trumpovi odvjetnici tročlanom sudskom vijeću prizivnog suda u okrugu District of Columbia reći da slučaj treba odbaciti.

Dopuštanje kaznenog progona bivših predsjednika, tvrdili su, "pokrenulo bi cikluse optuživanja i politički motiviranog kaznenog progona".

Specijalni tužitelj za istragu protiv Trumpa Jack Smith ustvrdio je da bi odobravanje tako sveobuhvatnog pravnog štita budućim predsjednicima dalo dozvolu za počinjenje zločina kao što je primanje mita ili naređivanje FBI-u da podmetne dokaze političkim protivnicima.

Smith je tvrdio da se Trump ponašao kao predsjednički kandidat, a ne predsjednik, kada je izvršio pritisak na dužnosnike da ponište izborne rezultate i potaknuo svoje pristaše da dođu do Kapitola 6. siječnja 2021.