izvršne uredbe

Trump potpisao uredbe o novom planu pomoći gospodarstvu

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2020 08:21
  • Objavljeno 09.08.2020 u 08:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsjednik Donald Trump potpisao je u subotu novi plan pomoći gospodarstvu putem izvršnih uredbi kako bi pomogao milijunima Amerikanaca koji su zbog pandemije ostali bez posla, budući da se Kongres nije mogao dogovoriti o tome.

"Dosta je, spasit ćemo američka radna mjesta i pružiti pomoć američkim radnicima", rekao je milijarder na tiskovnoj konferenciji u svom odmaralištu u Bedminsteru, u New Jerseyju.

Dok su Sjedinjene Države na putu da premaše broj od pet milijuna oboljelih od COVID-a 19, s više od 160.000 umrlih, Bijela kuća i demokrati u Kongresu već se dva tjedna dogovaraju o novom paketu pomoći gospodarstvu.

No manje od tri mjeseca do predsjedničkih izbora, ti su pregovori zasad bez rezultata.

Stoga je Trump potpisao četiri izvršne uredbe koje predviđaju smanjenje poreza na prihode, produženu pomoći za nezaposlene od 400 dolara na tjedan, zaštitu za najmoprimce kojima prijeti izbacivanje iz stana i odgodu naplate studentskih kredita.

Prvi dokument predviđa pauzu u plaćanju poreza na prihode Amerikanaca koji zarađuju manje od 100.000 dolara na godinu. "Ako 3. studenog pobijedim, planiram ukinuti taj porez", obećao je Trump koji u anketama gubi potporu. 

Druga uredba naređuje ministarstvima stanovanja i zdravstva te CDC-u (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) da "osigura da stanari i vlasnici mogu ostati u svome domu", rekao je.

Treći dokument produljuje do kraja godine pomoć za nezaposlene, uz onu koju daje savezna država.

Ta je mjera prestala vrijediti krajem srpnja i premda produljenje te pomoći koja je milijune kućanstava spasila od osiromašenja nije bilo sporno u Kongresu, njezin je iznos bio kamen spoticanja: republikanci su predlagali da se smanji na 200 dolara a demokrati su htjeli da ostane 600 dolara.

Trump je presjekao i odlučio da će iznositi 400 dolara na tjedan.

Četvrta izvršna uredba omogućuje odgodu naplate studentskih kredita do kraja godine i smanjuje njihovu kamatnu stopu na 0 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!