izborni skup

Trump opet huška: 'Progone me staljinističkim metodama!'

26.03.2023 u 07:33

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump pred tisućama je pristaša u subotu u Teksasu rekao da se protiv njega provode jedna za drugom lažne istrage i da ga se progoni staljinističkim metodama

"Od početka su to lov na vještice i lažne istrage jedna za drugom, nešto ravno iz užasa staljinističke Rusije", rekao je.

Trumpa trenutno istražuju tužitelji s Manhattna zbog mogućeg kršenja zakona o financiranju izbornih kampanja jer je uoči predsjedničkih izbora 2016. platio porno glumici 130.000 dolara da ne govori o vezi s njim.

Posebni istražitelj Ministarstva pravosđa istražuje, pak, navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata s namjerom da poništi rezultate predsjendički izbora 2020.

Prkosni i huškački raspoloženi Donald Trump održao je u subotu prvi skup kampanje za predsjedničke izbore 2024. u tešsaškom gradu Wacu, inače poznatom po krvavom otporu saveznoj vladi.

Trump se u posljednje vrijeme, uključujući na skupu u Teksasu, koristi retorikom koja podsjeća na onu kojom je potaknuo masu svojih pristaša da napadnu Kapitol i pokušaju spriječiti prijenos vlasti na izbornog pobjednika Joea Bidena.

U subotu je kazao da ih "njihovi neprijatelji očajnički pokušavaju spriječiti i da čine sve da slome naš duh i volju".

"Ali nisu uspjeli. Samo su nas ojačali. A 2024. konačna je bitka i bit će velika. Ako me vratite u Bijelu kuću, njihova će vladavina Amerikom biti gotova i bit ćemo opet slobodna nacija".

Odluka da skup održi u Wacu, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti, podigla je mnoge obrve.

U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Davida Koresha. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca.

Trumpova kampanja tvrdi da lokacija i vrijeme skupa nemaju veze s godišnjicom opsade u Wacu. Kažu da je taj grad izabran jer se nalazi u blizini četiri velike teksaške metropolitanske zone, Dallasa, Houstona, Austina i San Antonia i ima infrastrukturu potrebnu za primitak tisuća ljudi.

  • +13
Donald Trump na izbornom skupu Izvor: Profimedia / Autor: Brandon Bell / Getty images / Profimedia

Satima prije nego što je Trump stigao na skup, stotine njegovih pristaša počele su pristizati i na štandovima kupovati Trumpove zastavice, naljepnice za odbojnike i akcijske figurice. 

"On je nevin čovjek, progonjen", rekao je Alan Kregel (56) koji je sa suprugom doputovao iz Dallasa da ga prvi put uživo vidi. 

Isto misli i Trump. "Ja sam najneviniji čovjek u povijesti Amerike", ustvrdio je. "Imam loš publicitet, ali podrška mi ide do neba".

U borbi za republikansku nominaciju mogao bi, međutim, imati teškog protivnika u floridskom guverneru Ronu DeSantisu, novom prvaku krajnje desnice. 

De Santis (44) službeno još nije objavio da će se kandidirati, ali nema sumnje da će biti jedan od Trumpovih najvećih rivala u Republikanskoj stranci. 

sve osim nogometa

Učitavanje...