BEZ RADIKALNIH PROMJENA

Trump odustao od velikih reformi zakona o nošenju oružja

12.03.2018 u 16:02

Bionic
Reading

Umjesto najavljenog podizanja dobne granice za kupovinu oružja s 18 na 21 godinu, Trump je odlučio podržati nešto skromnije promjene

Premda je nakon prošlomjesečnog pokolja u srednjoj školi na Floridi američki predsjednik Donald Trump najavio sveobuhvatnu reformu zakona o nošenju oružja, ipak se odlučio za kudikamo pragmatičnije rješenje. Naime, podržat će zakon koji je predložen Kongresu, a koji zahtijeva samo nadopunjavanje baze podataka, odnosno provjeru nalazi li se potencijalni kupac u registru osoba kojima nije zakonski dopušteno kupovati oružje, piše Reuters.

Značajnije reforme koje je Trump zagovarao neposredno nakon napada na Floridi, poput podizanja dobne granice za kupovinu oružja s 18 na 21 godinu, ili dodatne provjere osoba koje nabavljaju oružje preko interneta, razmatrat će posebna novoformirana komisija.

Američko ministarstvo pravosuđa planira osigurati za sada nepoznatu novčanu svotu za savezne države koje žele obučiti svoje nastavnike za korištenje i nošenje vatrenog oružja. U nekim se državama ova ideja već provodi, a podržava ju i iznimno utjecajna Nacionalna udruga za oružje (NRA).

Uz to, novi zakon predlaže poticanje ratnih veterana i umirovljenih policajaca da postanu nastavnici, kao i detaljniju psihoanalizu kupaca oružja.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Podsjetimo, 14. veljače bivši učenik srednje škole Parkland na Floridi ubio je 17 učenika i profesora, nakon čega se u američkoj javnosti povela velika rasprava o tome treba li zabraniti nošenje vatrenog oružja. To je ipak prilično nerealno očekivati uzevši u obzir jak lobi industrije oružja te uvjerenje mnogih Amerikanaca, pa tako i Trumpa, kako je nošenje oružja jedno od osnovnih ljudskih prava.