'još jedan politički napad'

Trump niječe da je imao 'rizičan' razgovor sa stranim čelnikom

20.09.2019 u 17:54

Bionic
Reading

Donald Trump je u petak rekao da si nema što predbacivati unatoč prijavi zviždača u obavještajnim službama koja je, po navodima američkih medija, povezana s Ukrajinom i s predsjednikovim obećanjem tajanstvenom stranom čelniku

Optuživši "ekstremno lijeve demokrate i njihove partnere u lažnim medijima" da ga progone, američki predsjednik je na Twitteru objavio da "ništa što su rekli nije bilo loše".

"Misle da sam možda imao 'rizičan' razgovor sa stanovitim stranim čelnikom, polazeći od 'veoma pristrane' izjave zviždača", napisao je Trump.

"Čudno je da nisu razgovarali i s toliko drugih ljudi koji su slušali ili su bili upoznati s tim sasvim pristojnim razgovorom punim poštovanja. Znate li zašto? Zato što ništa što smo rekli nije bilo loše, naprotiv bilo je savršeno ispravno!", istaknuo je.

"To je zviždač politički pristaša", rekao je Trump dodajući kako se radi samo o "još jednom političkom napadu".

Ocijenivši zabrinjavajućim "obećanje" koje je republikanski milijarder dao stranom čelniku, piše Washington Post, zviždač, član obavještajne zajednice, poslao je 12. kolovoza službenu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe.

Potonji, Michael Atkinson je tada ocijenio da osjetljivost pitanja zahtijeva da se Kongres o tome žurno obavijesti.

Atkinsona je u četvrtak iza zatvorenih vrata saslušao moćni obavještajni odbor Zastupničkog doma.

"Nismo dobili nikakav odgovor jer ministarstvo pravosuđa i ravnatelj nacionalne obavještajne agencije nisu dopustili glavnom inspektoru" da ulazi u pojedinosti, izrazio je žaljenje demokratski predsjednik odbora Adam Schiff, nakon saslušanja.

Washington Post i New York Times su gotovo istodobno u četvrtak navečer objavili da se razgovor u središtu afere ticao Ukrajine.

Ukrajina koju nagriza korupcija, u travnju je za predsjednika izabrala glumca Volodimira Zelenskog.

Potonji će se s Donaldom Trumpom sastati idućeg tjedna na rubu Opće skupštine UN-a u New Yorku, objavio je Kijev u petak.