novi mandat

Trump nazvao kineskog kolegu i čestitao mu na 'iznimnom promaknuću'

26.10.2017 u 09:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je čestitao kineskom kolegi Xi Jinpingu koji je u srijedu ponovo izabran na petogodišnji mandat na završetku kongresa Kineske komunističke partije (KKP)

'Nazvao sam kineskog predsjednika Xija i čestitao mu na iznimnom promaknuću', rekao je Trump u poruci na Twitteru, smjerajući na odluku kongresa KKP-a da ga uvrsti u stranačku povelju, priznanje koje je za života dobio još samo Mao Ce-tung.

'Razgovarali smo i o Sjevernoj Koreji i o trgovini, dvjema jako važnim temama', dodao je.

Trump se početkom studenog treba sastati sa Xijem u Pekingu, u okviru velike azijske turneje koja će uglavnom biti posvećena sjevernokorejskom pitanju te nuklearnom i balističkom programu Pjongjanga.

Američki predsjednik ima 'izvrsne poslovne odnose sa Xi Jinpingom', istaknuo je američki dužnosnik prije tog putovanja koje će mu biti prvo nakon preuzimanja vlasti u siječnju.

'Želi nastaviti, kako sam kaže, konstruktivne odnose usmjerene prema traženju konkretnih pomaka', dodao je, ne htijući otkriti identitet.

Xi Jinping je na 19. kongresu KKP-a dobio novi petogodišnji mandat i šestoricu najbližih suradnika, ali ne i eventualnog nasljednika, kako ne bi bio u njegovoj sjeni.