sve predsjedničke laži

Trump kao Pinokio: Nećete vjerovati koliko laži izgovori dnevno

04.05.2018 u 22:18

Bionic
Reading

U 470 dana, otkako je položio predsjedničku prisegu, američki čelnik Donald Trump izrekao je ni manje ni više nego 3001 lažnu ili obmanjujuću tvrdnju, što u prosjeku čini 6,5 laži dnevno

Ugledni američki The Washington Post se, naime, već mjesec dana od Trumpova ustoličenja pozabavio njegovim javnim nastupima te je u njegovih prvih 33 dana vladavine precizno zabilježio kako je američki predsjednik u tom kratkom razdoblju izgovorio četiri laži po danu, što ukazuje na to da nije prošao nijedan dan predsjednikovanja bez njegovih javno izgovorenih neistina.

Početkom tjedna list je pak, koristeći bazu podataka koja analizira, kategorizira i prati svaku sumnjivu izjavu što ju je izgovorio predsjednik, pobrojao kako je Trump unazad 470 dana izgovorio točno 3001 laž, odnosno 6,5 laži dnevno. Analizirajući broj izgovorenih neistina, The Washington Post zaključio je da Trump, kako odmiče njegov mandat, sve više laže.

List je, također, statistički ustanovio kako Trump ima sklonosti više puta ponoviti lažne ili obmanjujuće izjave pa je tako zabilježeno da je 113 lažnih tvrdnji ponovio najmanje tri puta.

Najviše, čak 72 puta, Trump je govorio neistine o poreznoj reformi, a slijede one o pograničnom zidu s Meksikom te lažne optužbe na račun prethodnika Baracka Obame da je tijekom predsjedničke kampanje naredio prisluškivanje telefona u njegovim uredima.

>>> Je li Trump lagao? Provjerite u ovom digitalnom arhivu

Iako svaki Trumpov radni dan nije ispunjen lažima, list je putem projekta The Post Fact Checker zabilježio da 45. po redu američki predsjednik dodatnim neistinama nadoknađuje dane kada govori istinu. Primjerice, 25. srpnja prošle godine izgovorio je 53 laži, a 29. studenog njih 49.

Trump je s neistinama počeo odmah poslije davanja zakletve, a jedna od prvih laži bila mu je brojka nazočnih na inauguraciji. Predsjednik je, naime, tvrdio kako se na njegovu ustoličenju u Washingtonu okupilo 1,5 milijuna ljudi, iako je sama Bijela kuća priopćila da ih je bilo tek 750.000.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Predsjednik je u svoje neistine upleo i predsjedničku protukandidatkinju Hillary Clinton, navodeći kako je ona Rusima dala 20 posto ukupnih zaliha uranija, ili pak to da je zamjenik direktora FBI-a od Clinton uzeo mito od 700 tisuća dolara. Jedna od njegovih omiljenih i više puta ponovljenih laži odnosi se na navodnu rusku umiješanost u predsjedničke izbore, dodajući pritom kako je Obama znao za rusku upletenost te kako po tom pitanju nije poduzeo ništa.

Trump je lagao i o izbjeglicama u Europi, optuživši ih za terorističke napade, a na njegove izmišljotine nije ostala imuna ni njegova supruga Melania Trump jer joj je lagao o cijeni zaručničkog prstena.

>>> New York Times pobrojao: Trump svaki dan izgovori bar jednu laž

'Nikada u povijesti nije postojao predsjednički kandidat kao Trump, koji nikada nije priznao grešku ili ponudio dokaz za svoje tvrdnje', kazao je Glenn Kessler, čelnik kampanje Fact Checker, zaključivši da je on 'pravi Pinokio' kada je riječ o istinama.