raznolika ekipa

[FOTO] Trump je za svoj kabinet birao milijunaše, a evo tko su favoriti za Bidenov tim

09.11.2020 u 18:02

Bionic
Reading

Izabranog američkog predsjednika Josepha Bidena, koji će za nekoliko dana napuniti 78 godina, čeka golem posao. Najprije će se morati suočiti s pandemijom koronavirusa, a onda i sa spašavanjem američkog gospodarstva. Uz sve to bit će važno i tko će biti u njegovom timu koji će mu u tome pomagati

Bidenov tranzicijski tim već mjesecima priprema kadrovsku križaljku buduće vlade. Na čelu tranzicijskog tima je Bidenov dugogodišnji suradnik i nekadašnji senator iz Delawarea Ted Kaufman i njegova je zadaća, kako je to u više navrata najavljivao Biden, okupiti ljude koji će funkcionirati kao most prema mlađoj generaciji demokrata, što za političara čija karijera traje desetljećima tijekom kojih je stekao brojne prijatelje u Washingtonu, koji vjerojatno očekuju da ih postavi na visoke položaje, neće biti nimalo jednostavno, prenosi Večernji list.

Američki mediji nagađaju kako su senator iz Delawarea i izuzetno bliski Bidenov suradnik Chris Coons te bivša ikona Obamine administracije Susan Rice, koja je bila i kandidatkinja za potpredsjednicu, među izglednim kandidatima za položaj državnog tajnika, a u istom se kontekstu spominje i ime Nicholasa Burnsa, koji je kao diplomat od sredine 90-tih radio u administracijama Billa Clintona i Georgea Busha, kada se bavio i Hrvatskom.

Gradonačelnik Los Angelesa i Latinoamerikanac Eric Garcetti, koji je imao važnu ulogu u Bidenovoj kampanji, potencijalni je ministar prometa ili rada, iako se kao kandidatkinje za resor rada spominju i dvije Amerikanke azijskih korijena Jenny Yang i Julie Su, ali i Bernie Sanders, demokratski socijalist kojeg je Biden pobijedio u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Kao kandidatkinja za Bidenov kabinet spominjala se i progresivna senatorica Elisabeth Warren, još jedna Bidenova protukandidatkinja, i to za ministarstvo financija, kao i Amy Klobuchar, senatorica iz Minnesote slovenskih korijena i bliska Bidenova saveznica, koja je bila u igri za državnu odvjetnicu. Protiv te ideje pobunile su se afroameričke organizacije, upozoravajući na navodne propuste što ih je Klobuchar kao tužiteljica u Minneapolisu napravila upravo u slučajevima policijskog nasilja protiv Afroamerikanaca. Klobuchar je bila u užem izboru i za Bidenovu potpredsjednicu.

Za čelno mjesto financija Politico pak spominje ekonomisticu Lael Brainard iz FED-a i Rogera Fergusona, koji, među ostalim, sjedi u upravi Alphabeta, Googleove majčinske kompanije.

Michele Flournoy mogla bi postati prva žena na čelu Pentagona, dok bi resor klimatskih promjena, opustošen u Trumpovu mandatu, mogao pripasti demokratskom veteranu i bivšem državnom tajniku u Obaminu mandatu Johnu Kerryju.

Položaj u Bidenovu kabinetu, kako špekulira portal Intelligencer, dobit će i Pete Buttigieg, homoseksualac i vjernik koji je odustajanjem od utrke za demokratsku nominaciju pomogao Bidenu osvojiti kandidaturu, a sad će mu pomoći da sastavi “najraznolikiji” kabinet u američkoj povijesti, iako valja imati na umu i to da će sve nominacije morati potvrditi Senat koji će najvjerojatnije ostati u republikanskim rukama.

  • +12
Bidenov potencijalni tim Izvor: EPA / Autor: SAMUEL CORUM / POOL

Alejandro Mayorkas, prenosi Jutarnji list, ima šansu postati prvi ministar domovinske sigurnosti iz redova Latinoamerikanaca. Bio je zamjenik ministra za vrijeme Obame. Vodio je implementaciju programa DACA za imigrante bez dokumenata koji su u SAD došli kao djeca.

Među imenima koja se spominju za šefa zdravstva su Vivek Murthy, liječnik indijskog podrijetla i Bidenov savjetnik za covid-19, guvernerka Novog Meksika Lujan Grisham, jedna od ključnih ljudi Bidenova tranzicijskog tima, i šefica zdravstva Sj. Karoline Mandy Cohen.

Zanimljivo je i ime s kojim se barata za ministricu trgovine. Riječ je o Meg Whitman, republikanki i bivšoj izvršnoj direktorici Quibija, eBaya i Hewlett-Packarda. Njezino imenovanje bi sigurno izazvalo negodovanje progresivnog krila stranke, no išlo bi u prilog Bidenovu obećanju o krpanju razdora u zemlji.

Na čelo ministarstva energetike mogao bi doći Ernest Moniz, nuklearni fizičar kojeg ne vole ljevičari i aktivisti za zaštitu okoliša jer je povezan s industrijom fosilnih goriva. Moniz je bio Obamin ministar, a republikanci bi se mogli usprotiviti jer je bio na čelu pregovora s Iranom.

Biden bi za ministricu obrazovanja mogao staviti osnovnoškolsku učiteljicu Lily Eskelsen Garcíju.