O RATU, AGRESIJI I PORIVIMA

Trump: IS će brzo nestati ako budem izabran za predsjednika

27.04.2016 u 22:09

Bionic
Reading

Donald Trump, favorit republikanskih predizbora za predsjedničkog kandidata, izjavio je u srijedu da stavlja sigurnost Amerike na prvo mjesto i namjerava smanjiti intervencionizam u američkoj vanjskoj politici i obećao manje pomoći za obranu američkih saveznika

'Moja vanjska politika će stavljati uvijek interese Amerikanaca i sigurnost Amerike ispred svega', izjavio je Trump u govoru u Washingtonu. 'Amerika prije svega će biti lajtmotiv moje administracije, precizirao je.

'Naši saveznici ne plaćaju svoj dio', ponovio je i ljutio se na NATO. 'Potrošili smo tisuće milijarda dolara za zrakoplove, rakete, brodove, opremu, uložili smo u našu vojsku za obranu Europe i Azije. Zemlje koje branimo moraju platiti trošak njihove obrane ili Sjedinjene Države moraju biti spremne pustiti te zemlje da se same brane', objasnio je.

Ali Trump je istovremeno kritizirao Baracka Obamu jer je napustio saveznike SAD-a, posebice Izrael.

'Naši prijatelji moraju se osloniti na sporazume koje smo potpisali s njima', rekao je i kritizirao poništenje plana proturaktne obrane u Poljskoj i Češkoj i napuštanje egipatskog predsjednika Hosnija Moubaraka 2011.

Trump je također istaknuo da želi povratiti ugled Amerike u svijetu, čiji je ugled srozao Barack Obama, drži on. Magnata posebice ljuti što kubanski predsjednik Raul Castro nije osobno dočekao američkog predsjednika u zračnoj luci Havane. Donald Trump je također obećao obnovu veza s Rusijom.

Trump je inzistirao na troškovima obrane i obećao s jedne strane povećanje proračuna američke obrane i s druge racionaliziranje vojne pomoći u inozemstvu te naglasio da je američki dug previsok.

U pogledu 'radikalnog islama' obećao je uništenje skupine Islamske države. 'Imam jednostavnu poruku: njihovi su dani odbrojani. Neću im reći gdje ni kako. Naša zemlja mora biti nepredvidivija', rekao je Trump. 'IS će nestati ako budem izabran za predsjednika, brzo će nestati', obećao je.

Trump je odredio jasnu crtu izolacije. U izbornoj kampanji on je žestoko kritizirao odluku o invaziji Iraka 2003. i nazvao ju 'katastrofom'.

'Naši prijatelji i naši neprijatelji moraju znati da ću poštivati crvenu liniju ukoliko ju iscrtam', obećao je.

'Ali za razliku od drugih predsjedničkih kandidata, rat i agresija nisu moj prvi poriv', rekao je. 'Ne možemo imati vanjsku politiku bez diplomacije, super sila razumije da su oprez i suzdržanost pravi znakovi snage', zaključio je.