razvogarali telefonom

Trump i kralj Salman 'potvrdili obrambeno partnerstvo' SAD-a i Saudijske Arabije

08.05.2020 u 23:45

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman u petak su „potvrdili snažno američko-saudijsko obrambeno partnerstvo“, objavila je Bijela kuća, u vrijeme napetosti oko saudijske proizvodnje nafte

Telefonski razgovor dvojice čelnika dogodio se dan nakon nekoliko izvještaja da Sjedinjene Države planiraju povući dva proturaketna sustava Patriot iz Saudijske Arabije, postavljene za obranu protiv Irana.

Trump je u travnju uvjeravao Saudijsku Arabiju da smanji proizvodnju nafte nakon što je ona narasla na početku pandemije koronavirusa, čime se stvorio veliki pritisak na američki energetski sektor.

„Dvojica čelnika složila su se oko važnosti stabilnosti na globalnim tržištima nafte te su potvrdili snažno američko-saudijsko obrambeno partnerstvo“, priopćio je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere, dodavši kako su Trump i Salman razgovarali i o drugim ključnim regionalnim i bilateralnim pitanjima, no ne spomenuvši sudbinu Patriota.

Trump je početkom prošlog mjeseca poručio saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu kako neće moći zaustaviti američke zastupnike da izglasaju zakon o povlačenju vojnika iz Saudijske Arabije ako OPEC ne smanji proizvodnju nafte, pisao je Reuters. Deset dana kasnije OPEC je dogovorio smanjivanje proizvodnje za 10 posto.

Saudijska Arabija je u petak u priopćenju o razgovoru dvojice čelnika objavila kako je SAD predan zaštiti svojih interesa i sigurnosti saveznika u regiji te da je odlučan suočiti se s onima koji ju destabiliziraju.

Trump je ponovio i američku podršku inicijativi da se za krizu u Jemenu pronađe političko rješenje, priopćio je Rijad.