NASRTLJIVI MAKAKIJI

Indijci strahuju da bi majmuni mogli napasti Trumpa u Taj Mahalu

21.02.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Indijske vlasti zabrinute su da bi američki predsjednik Donald Trump prilikom svojeg predstojećeg posjeta Taj Mahalu mogao postati meta nasrtljivih majmuna koji opsjedaju turiste u toj najpoznatijoj indijskoj građevini

Iako će Trump prilikom posjeta Indiji biti pod posebnom paskom indijske tajne službe, lokalne vlasti upozorile su vlasti u New Delhiju na makakije koje je zbog njihove nasrtljivosti nemoguće kontrolirati. 'Ukoliko oveće skupine majmuna napadnu Trumpa mogla bi to biti katastrofa', upozorile su vlasti indijske savezne države Uttar Pradesh, a prenosi visokotiražni India Today.

Iako policajci u Agri, gdje je smješten Taj Mahal, ističu da putem posebnih praćki uspijevaju odolijevati napadima majmuna, jedan od dužnosnika središnje indijske tajne službe (CISF) upozorava da su posebne metode neučinkovite ukoliko makakiji krenu u napad skupno.

Lokalne vlasti već su potrošili četvrt milijuna dolara na sterlizaciju napasnih majmuna, no ta metoda nije rezultirala uspjehom. Lokalno stanovništvo duže vrijeme upozorava na agresivne majmune koji ne prezaju od zauzimanja obiteljskih kuća pa žene i djeca nerijetko bježe na krovove kuća kako bi se obranili od napada.

Prema procjenama, u blizini Taj Mahala živi oko 700 makakija koji su poznati po svojem psoebnom pristupu prema posjetiteljima hrama. Majmuni već na samom ulazu u vrtove Taj Mahala prilaze turistima i žicaju ih hranu, a nerijetko i sami zaviruju u torbe posjetitelja u potrazi za hranom.

Budući da nemaju strah od ljudi, majmuni često znaju pretjerati pa su tijekom pretprošle goidne zabilježena dva slučaja ozbiljnih napada makakija na dvoje francuskih turista. Biolozi ističu da makakiji postaju agresivniji kako se smanjuje njihovo prirodno stanište.

Američki predsjednik posjetit će Taj Mahal u ponedjeljak u pratnji svoje supruge Melanije Trump. Riječ je o prvom Trumpovom posjetu Indiji koja je nakon Kine najveći trgovinski partner Sjedinjenim Državama. Tijekom 2018. godine zabilježena je trgovinska razmjena od čak 142 milijarde dolara.