DRŽAVNIČKE VEZE

Trump čestitao Putinu na pobjedi, a najavio i da će se uskoro naći i 'raspravljati o oružju'

20.03.2018 u 21:22

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je čestitao Vladimiru Putinu na ponovnom izboru, tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države zauzele čvršći stav prema Rusiji, i rekao kako će se vjerojatno uskoro susresti kako bi razgovarali o utrci u naoružanju i krizama u Ukrajini, Siriji i Sjevernoj Koreji

Putin je na predsjedničkim izborima u nedjelju premoćno pobijedio i time dobio još jedan šestogodišnji mandat na čelu najveće države na svijetu u vrijeme dok se njezin odnos za Zapadom pogoršava.

'Čestitao sam mu na pobjedi, na izbornoj pobjedi', otkrio je Trump novinarima u Bijeloj kući tijekom susreta sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom.

'Poziv je imao veze i s činjenicom da ćemo se uskoro naći, ako ne u ne predalekoj budućnosti, da raspravljamo o oružju. Možemo razgovarati o utrci u naoružanju', dodao je američki čelnik. Bijela kuća je kasnije objavila da ne postoje konkretni planovi za susret.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Govoreći o utrci u naoružanju, Trump je naglasio kako 'neće nikad dopustiti nikome da ima išta približno kao mi'.

Trumpova administracija je prošlog tjedna optužila Rusiju da je hakirala američku energetsku opskrbu te je odobrila prve sankcije nad ruskim pravnim osobama i pojedincima zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore 2016.

SAD se pridružio Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj u zahtjevu da Rusija objasni napad vojnim nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj. Trump je prošlog tjedna rekao da se 'doista čini da Rusi stoje' iza tog napada.

On se prije 14 mjeseci pri preuzimanju vlasti obvezao da će poboljšati odnose s Rusijom, no Kongres, demokrati i republikanci su na njega stvorili pritisak da zauzme oštriji stav prema Putinu, njegovim suradnicima i ruskim oligarsima.

Istaknuti republikanski senator John McCain kritizirao je Trumpa zbog poziva ruskom predsjedniku.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Američki čelnik ne predvodi slobodan svijet čestitajući diktatorima na pobjedama na lažnim izborima', priopćio je taj bivši kandidat za predsjednika.

Blaži ton Putina

Kremlj je objavio kako je razgovor između dvojice predsjednika bio konstruktivan i usredotočen na nadilaženje problema u međusobnim odnosima koji su u najgoroj fazi od Hladnog rata.

'Čelnici su govorili o razvijanju praktične suradnje u različitim sferama, uključujući pitanja osiguravanja strateške stabilnosti i borbe protiv međunarodnog terorizma', priopćio je Kremlj.

Moskva i Washington se spore oko situacije u Ukrajini i Siriji, a sjenu na odnose bacaju i američke optužbe da su Rusi utjecali na američke predsjedničke izbore, što oni odbacuju. Trump kaže da nije bilo dosluha između njegove predsjedničke kampanje i Rusa. Dvojica čelnika su se usuglasila oko potrebe izbjegavanja utrke u naoružanju, objavio je Kremlj, dodavši kako je 'posebna pozornost dana' organizaciji mogućeg susreta na najvišoj razini.

Putin je nakon pobjede u nedjelju ublažio ton prema Zapadu, istaknuvši da ne želi utrku u naoružanju i da će učiniti sve što može da riješi sporove s drugim državama. 

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je ruskim novinskim agencijama otkrio da Putin i Trump nisu razgovarali o trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri za što London optužuje Moskvu. 

Bijela kuća je priopćila kako su predsjednici 'naglasili važnost denuklearizacije Korejskog poluotoka' nakon što se Trump pristao susresti sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom. 

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je ranije u utorak izrazio nadu da će Putinova pobjeda uvjeriti neke američke političare da prestanu izolirati Rusiju i dodao kako je Moskva otvorena za dijalog s Washingtonom, prenosi ruska novinska agencija RIA.