ŠOK U ŠVEDSKOJ

Trollhattan u nevjerici nakon 'rasističkog' napada u školi

23.10.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Švedski grad Trollhattan u šoku je u petak, dan nakon napada muškarca sa sabljom, navodno bliskog krajnjoj desnici, na školu koju pohađaju mladi migranti, u kojemu su poginule dvije osobe i sam napadač

Istraga je još na početku, ali je rasvijetljen profil napadača koji se uklapa u 'tendenciju kakva je viđena u Sjedinjenim Državama, u kojoj se gnjevni bijeli mladići radikalizirani putem interneta odlučuju na akciju kako bi 'spasili bijelu rasu', istaknuo je za AFP Daniel Poohl, glavni urednik portala Expo koji proučava neonacističke skupine.

Premijer Stefan Lofven koji je u četvrtak poslijepodne posjetio mjesto nesreće, rekao je da je to 'tužan dan za Švedsku'.

Napadač sa sabljom i u kostimu Dartha Vadera iz 'Zvjezdanih ratova', upao je u četvrtak ujutro u školu i napao nekoliko osoba, odraslih i djece, očito ne birajući žrtve.

Ubio je dvije osobe a dvije teško ranio, nakon čega ga je policija ustrijelila.

Tragedija kakva se u Švedskoj rijetko pamti, dogodila se u Trollhattanu, industrijskom gradu na sat vožnje sjeverno od Goeteborga, u 'problematičnoj' školi koju pohađa 400 djece, od 6 do 15 godina, među kojima je velik broj nedavno doseljenih mladih migranata.

Ubojica je imao 21 godinu, živio je u Trollhattanu, priopćila je policija, ne otkrivajući odmah njegov identitet. No švedska glasila su ipak utvrdila da je riječ o Antonu Lundinu Pettersonu, mladiću koji je bio žestok protivnik islama i imigracije, fasciniran ratnim filmovima i romanima Stephena Kinga.

'Bio je osamljenik. Igrao je videoigrice i živio u svom svijetu', rekao je njegov nekadašnji školski kolega u telefonskom razgovoru za dnevni list Expressen.

'Bili smo u školskoj kantini kada je maskirana osoba ušla i sabljom zamahnula na mog profesora', rekao je za AFP David Issa (14). 'Uhvatila me panika pa sam pobjegao trčeći. Zatim je došla policija. Počeo je napadati i druge po učionicama. Išao je iz jedne učionice u drugu i napadao'.

Jedan profesor je podlegao ozljedama prije dolaska ekipe hitne pomoći. Druga žrtva je učenik, pišu švedski mediji.

Napadač je 'operiran zbog prostrijelnih rana', priopćila je bolnica, ali je podlegao nakon par sati jer je bio pogođen u jetra, javila je policija.

"Kad smo ga vidjeli, mislili smo da je šala. Nosio je masku, crnu odjeću i dugu sablju. Učenici su se isprva fotografirali s njim i htjeli opipati sablju", rekao je jedan učenik za javnu televiziju.

Dnevnik Expressen i agencija TT pišu da je ubojica na YouTubeu objavljivao filmove o Hitleru i o nacizmu. Na Facebooku je nedavno objavio poziv protuimigrantske stranke Švedskih demokrata (SD) na održavanje referenduma o imigraciji.

Policija zbog toga ispituje mogućnost 'političkog motiva' napada, pišu portal Expo i SD, stranka zastupljena u parlamentu.

Švedska je među zemljama Europske unije koje su primile najveći broj izbjeglica. Ove godine očekuje 190.000 zahtjeva za azil.

Trollhattan, poznat kao sjedište tvornice automobila Saab, ima 57.000 stanovnika. Grad je poznat i po svojim filmskim studijima u kojima je danski redatelj Lars von Trier snimao Dogville.