POPUŠTANJE PRITISKA

Trojka daje Grčkoj još dvije godine za reforme

14.10.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Stručnjaci velikih međunarodnih vjerovnika Grčke zaključili su nakon analize njezinih računa da će zemlji trebati još dvije godine za uspješnu provedbu teških strukturnih reforma, piše u nedjelju njemački tjednik Der Spiegel

Revizori trojke - MMF-a, EU-a i ECB-a - 'zatražili su prošlog tjedna od ministara financija eurozone da daju Grčkoj još dvije godine', kao što je ona i tražila, ističe tjednik.

Te bi joj dodatne dvije godine trebale omogućiti, obrazložila je Grčka, da provede proračunske rezove i strukturne reforme a da ne uguši ionako loše gospodarstvo te da privoli građane na daljnja odricanja. MMF je spreman odobriti joj to produljenje, ali neke zemlje eurozone koje ne žele više pozajmljivati, traže veće zalaganje Atene

Vlada je ocijenila da ušteda od 7,8 milijarda eura koju je nametnula grčkom narodu u zamjenu za paket pomoći vrijedan 31,5 milijarda koji očekuje od lipnja, nije dovoljna. No u pregovorima s trojkom ovog vikenda govorilo se o iznosu od 9,2 milijarde, po izvoru u grčkom ministarstvu financija.

Kako navodi Spiegel, u trojci nije postignuto jedinstvo glede političkog pristupa tom pitanju.

Premijer Antonis Samaras upozorio je da se njegova zemlja ne može više odricati i da će grčka blagajna biti prazna ako ne dođe iduća tranša financijske pomoći. Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde zauzela se u četvrtak da se Grčkoj odobri produljenje ne bi li obuzdala svoj deficit.