DIOKI I DALMACIJAVINO

Tristotinjak radnika pred Čačićevim ministarstvom

prosvjed dalmacijavino zagreb

prosvjed dalmacijavino zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Dvjestotinjak radnika Diokija - koji plaće nisu primili za posljednja četiri mjeseca - u prosvjednom maršu od Hrvatske narodne banke preko Trga bana Jelačića sastalo se ispred Ministarstva gospodarstva sa stotinjak radnika Dalmacijavina u nadi da će u razgovoru s nadležnima doći do rješenja za svoje tvrtke. Radnike Dalmacijavina na razgovor će primiti zamjenica ministra Čačića Tamara Obradović-Mazal. Navodno će diokijevce primiti ministar rada Mirando Mrsić

Dioki, u većinskom vlasništvu Roberta Ježića, u blokadi je od početka rujna prošle godine, a radnici potražuju oko 20 milijuna kuna bruto za svoje plaće. Prosvjed su započeli ispred HNB-a, zbog kako su rekli, činjenice da su i banke te, prije svih Hypo banka, koje su dovele Dioki u situaciju u kojoj se danas nalazi. Istaknuli su da većinski vlasnik Ježić nije u stanju osigurati nastavak proizvodnje jer je svojim lošim poslovnim odlukama zajedno sa svim dosadašnjim upravama doveo tvrtku u dužničko ropstvo, te stoga snosi najveću odgovornost.

'Tražimo deblokadu računa Diokija na 90 dana tijekom kojih bi vjerovnici proveli vlasničko restrukturiranje. To bi značilo da najveći vjerovnici i preuzmu tvrtku. Od hrvatske Vlade tražimo da primi predstavnike radnike te da uz pomoć radnika i podršku tehničkih eksperata pokrene proizvodnju u svim pogonima', kazao je Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala (SEKN).

Radnici Diokija na minus šest pred Ministarstvom gospodarstva sastali su se sa  sindikalnim predstavnicima splitskog Dalmacijavina. Predvođeno predsjednikom HUS-a Ozrenom Matijaševićem, 120 radnika Dalmacijavina jutros je u pet sati s autobusima krenulo u Zagreb kako bi od Ministarstva doznalo zbog čega se mjesecima oteže s privatizacijom njihove tvrtke i zašto se odugovlači sa zaostalim plaćama. Država im duguje ukupno pet plaća – s tim da je upitno hoće li biti isplaćena primanja za prošli mjesec. Očajni radnici prozvali su i saborske zastupnike Splitsko-dalmatinske županije jer im se nisu bili pridružili u dosadašnjim prosvjedima po Splitu. Sindikalni povjerenik Jozo Marić poručio je da im takvi zastupnici ne trebaju te da ih se oni odriču. Iako su se nadali da će ih primiti ministar gospodarstva Radimir Čačić, dogovoreno je da predsrtavnike radnika i sindikata primi njegova zamjenica Tamara Obradović-Mazal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi