NOVI PREDSJEDNIK

'Trijumf demokracije': Oporbeni čelnik pobijedio na izborima u Malaviju

28.06.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Oporbeni čelnik Lazarus Chakwera u subotu je proglašen pobjednikom ponovljenih predsjedničkih izbora u Malaviju, pošto su prije 13 mjeseci zbog izborne prijevare poništeni izbori na kojima je pobijedio aktualni predsjednik Peter Mutharika.

Chakwera (65) je dobio 58,57 posto glasova na izborima održanima u utorak, objavilo je izborno povjerenstvo, čime je dosadašnji čelnik oporbe osigurao mandat od pet godina na čelu te 18-milijunske zemlje na jugu Afrike.

Analitičari su ocijenili da je proglašenje Chakwerine pobjede na ponovljenim izborima trijumf demokracije na kontinentu opterećenom brojnim političkim problemima.

"Moja pobjeda predstavlja pobjedu demokracije i pravde. Srce mi je puno radosti", rekao je Chakwera nakon pobjede koju su bučno proslavili njegovi pristaše na ulicama glavnog grada Lilongwea.

Mutharika, na vlasti od 2014., sada mora izabrati hoće li Chakwerinu pobjedu osporiti pred sudom ili će mirno napustiti ured predsjednika. Ovotjedni izbori smatrani su važnim testom sposobnosti malavijskog pravosuđa da se odupre političkim pritiscima.

Malavijsko sudstvo je u veljači ove godine zbog raznih neregularnosti poništilo izbore održane u svibnju 2019. na kojima je Mutharika (79) dobio drugi predsjednički mandat, te naredilo ponavljanje izbornog procesa. Sporna Mutharikina pobjeda potaknula je protuvladine prosvjede koji su trajali više mjeseci.

"Povjerenstvo proglašava da je Lazarus Chakwera ... osvojio potrebnu većinu glasova birača i da je pošteno izabran za predsjednika", objavilo je izborno povjerenstvo.

Mutharika se ranije u subotu žalio na nepravilnosti prilikom glasovanja, te na prijetnje članovima njegove stranke, no izborno povjerenstvo je te optužbe odbacilo.