BORBE U KUMANOVU

Tridesetak albanskih terorista se predalo, policija ostale okružila

10.05.2015 u 08:59

Bionic
Reading

Eksplozije i pucnjava iz automatskog oružja potresali su u subotu od zore Kumanovo dok se specijalna policija obračunavala s oružanom skupinom potičući strahovanja Zapada od nestabilnosti u Makedoniji nakon mjeseci političke krize, prenosi Reuters

Kako prenose makedonski mediji, 27 terorista predalo SE bijelim plahtama. U akciji su poginula tri policajaca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce.

Veliki broj Albanaca u koloni automobila i 12 autobusa, svi s kumanovskim registracijama, bježi od sukoba iz Makedonije u Srbiju.

Reporter televizije N1 od policajaca na licu mjesta dobio je informaciju da je trenutAČno u tijeku akcija policije protiv desetak terorista koji su se zatvorili u dvije kuće. Čuju se pucnji, ambulantna kola prevoze ranjene u sukobu i dalje.

Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu kako je u Kumanovu došlo do obračuna pripadnika specijalne policije s 'naoružanom terorističkom grupom koja je došla iz jedne susjedne zemlje i imala je za cilj napad na državne institucije', prenio je Tanjug.

Mediji prenose da je u sukobima koji su trajali desetak sati ozlijeđeno između četiri i 20 osoba, a dio lokalnih medija navodi da je bilo i poginulih, no te informacije još nije potvrdio nijedan službeni izvor.

Prema Reutersu u bolnice su primljena najmanje četiri ozlijeđena policajca.

Područje oko Kumanova je bilo poprište borbi tijekom albanske pobune 2001. i prema Reutersu prilazi gradu su zatvoreni.


Prema glasnogovorniku ministarstva Ivi Kotevskom, teroristi su bili stacionirani u okolici Kumanova, a u Makedoniju su ušli prije nekoliko dana. Prema njegovim riječima bili su dobro naoružani i pripremljeni, a policija je naišla na žestok otpor i bila napadnuta bombama i snajperima, prenijeli su makedonski mediji. Mediji tvrde da je naoružana grupa brojala između 50 i 80 osoba.

Upitan za poginule i ranjene, Kotevski je rekao da je riječ 'o osjetljivoj informaciji te da se trenutAČno obavještavaju obitelji'. Ambasada SAD u Skoplju je, međutim, izrazila sućut obiteljima poginulih policajaca i građana.


I SAD i delegacija Europske komisije pozvale su makedonsku javnost na smirenost.

Vođa najutjecajnije oporbene stranke - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je premijera Nikolu Gruevskog da javnosti objasni što se u toj zemlji događa.

'Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju', naveo je Zaev u stranačkom priopćenju. On traži i odgovor na pitanje ulaze li i zašto kriminalne grupe sa susjednih teritorija u Makedoniju te tko ih je i u kojem cilju organizirao.

Isto to, dodao je, treba uraditi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Beogradski mediji: Vučić sazvao sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti

Poslije oružanog sukoba u Kumanovu u kojima su, kako prenose mediji, poginula tri makedonska policajca, na granicu s Makedonijom zbog povećanog rizika od terorizma poslane su srpska policija, vojska i žandarmerija. Kako pišu srbijanski mediji, ministar policije Nebojša Stefanović obišao je bazu Žandarmerije Ristovac, odakle se uputio prema bazi Kozjak nadomak Preševa koja je sigurnosni bedem južnog dela centralne Srbije.

Kumanovo

Zbog situacije u Makedoniji, premijer Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 13 sati izvanrednu sjednicu Biroa za koordinaciju službi sigurnosti.