IMA LI ŠIPUŠ PUTRA NA GLAVI?

Tri tjedna provjeravaju ono što su mogli obaviti u jednom danu

15.04.2015 u 06:51

Bionic
Reading

Tri tjedna prošlo je otkako je zbog neregularnog peglanja službene kartice Andera Zlatar Violić odstupila s dužnosti ministrice kulture. Prvi u redu za tu fotelju je njezin ambiciozni zamjenik Berislav Šipuš. No kulturno ministarstvo 20 dana je obezglavljeno jer se mora provjeriti je li Šipuš sagriješio sa službenom karticom. Ono što bi u normalnim tvrtkama moglo biti provjereno u jednom danu, u Ministarstvu kulture provjeravaju tri tjedna

HNS bi trebao Vladi predložiti novo ime za ministarsku fotelju, a pritom je najizgledniji Berislav Šipuš koji je u Ministarstvo kulture stigao s kvote HNS-a, iako nije član stranke. A upravo iz stranke kojoj je na čelu potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, tjednima odugovlače s prijedlogom novog ministra. Šipuš je najizgledniji, no da bi izletjeli s njegovim imenom, tvrdili su u stranci, morali su provjeriti ima li i on putra na glavi.

Nakon više od tri tjedna, provjera Berislava Šipuša navodno se bliži kraju te bi ime novog ministra, kako se nagađa, trebalo bi biti obznanjeno na Vladi ovog tjedna.


Jesu li moguće nepravilnosti vezane za eventualne zloporabe službene kartice zbog kojih je odletjela ministrica, u Šipuševu slučaju mogle biti provjerene u kraćem roku, a ne da je Ministarstvo kulture rekordno dugo obezglavljeno?

Jesu. Tvrdi za tportal Diana Antičić, direktorica tvrtke Forenzika Prima, koja se bavi forenzičnim računovodstvom.

'Naravno da za takvu provjeru nije potrebno toliko vremena. Iznos danog predujma za službena putovanja evidentiran je u isplatnici, dokumentu koji potpisuju blagajnik i osoba koja novac prima. Sama informacija je dostupna onog trena kada je novac isplaćen, a u bruto bilanci nešto kasnije. Ako putovanje nije realizirano ili je potrošeno manje novca nego je avansno primljeno, predujam se vraća u blagajnu. Taj je korak također evidentiran i to uplatnicom koju opet potpisuju osoba koja novac vraća i blagajnik', pojašnjava Antičić.

Kaže da su se ti dokumenti mogli odmah naći u računovodstvu. Ipak, naglašava da često dolazi do problema kada u putnom nalogu stoji manji iznos od podignutog avansa. Dakle, ako je za službeni put dignuto tri tisuće kuna, a potrošeno dvije, preostalih tisuću u roku od tri dana trebaju biti vraćene u blagajnu.

Podsjetimo, prema nalazu državne revizije za 2013, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja odluke o uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije, do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014) vraćen je cjelokupan iznos sredstava. Jednako tako, državna revizija upozorila je da su u Ministarstvu kulture isplaćivane akontacije za službena putovanja na koja se nikada nije otišlo.