ZAGLUŠUJUĆI PRIZOR

[VIDEO] Trenutak promjene: Nevjerojatna snimka mladenke u Bejrutu svjedoči silini eksplozije

05.08.2020 u 22:54

Bionic
Reading

Snazi eksplozije u Bejrutu svjedoči i snimka mladenke koja je pozirala u vjenčanici u trenutku velike nesreće. Prema posljednim podacima, poginulo je najmanje 135 ljudi, a za desecima se još uvijek traga

Israa Seblani (29) bila je u kobnom trenutku pred ulazom u bejrutski hotel Le Gray, gdje su ona i njezin odabranik, Ahmad Subeih, planirali provesti svoju prvu bračnu noć.

Na video snimci autora Mahmouda Nakiba vidi se kako Seblani pozira, a ruka snimatelja zadrhtala je netom prije velike eksplozije. Čuje se kako netko kaže: 'Allahu Akbar' (Bog je velik), a nakon zaglušujućeg praska uslijedio je panični bijeg svih prisutnih. Prema prijašnjim izvještajima, ljudi su osjetili kako se zemlja trese pod njihovim nogama prije nego li su ugledali vatrenu kuglu.

Neki od prisutnih ovom snimanju poslije su izjavili da su razmjeri uništenja neopisivi, baš kao što je to bio i zvuk eksplozije. Svi su još uvijek u šoku.

Podsjetimo, do eksplozije u utorak u Bejrutu došlo je zbog nemara i neodgovornosti. Poginulo je najmanje 135 ljudi, više od pet tisuća ozlijeđeno je, a 250 tisuća ostalo je bez doma prikladnog za život, budući da je eksplozija uništila fasade zgrada, razbacala namještaj na ulicu i razbila prozore udaljene i do 45 kilometara od bejrutske luke.

Dužnosnici su rekli da bi šteta od eksplozije mogla iznositi i do 15 milijardi dolara.

Do eksplozije je došlo zbog skladištenja visoko eksplozivnog materijala godinama u nesigurnim uvjetima u luci.

  • +6
Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Riječ je o najsnažnijoj eksploziji u povijesti Bejruta, grada u kojemu još nisu zacijelile rane građanskog rata koji je završio prije tri desetljeća.

Libanonski seizmolozi kažu da je eksplozija bila ekvivalentna potresu magnitude 4.3.

  • +49
Eksplozija u Bejrutu Izvor: EPA / Autor: WADEL HAMZEH