Stožer civilne zaštite

Treća žrtva koronavirusa Brodsko-posavskoj županiji nije boravila u inozemstvu

27.03.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Prva žrtva koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji, 65-godišnja onkološka pacijentica koja je jučer preminula, prema raspoloživim podacima nije u proteklom periodu boravila izvan Hrvatske, izvijesito je u petak županijski Stožer civilne zaštite

'Pacijentica je došla u teškom stanju', rekao je na konferenciji za novinare Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu.

Dodao je da su liječnici postupili po protokolu. Pacijentica je nakon obrade u brodskoj bolnici trebala biti prevezena u respiracijski centar u Osijeku, ali se zdravstveno stanje pogoršalo, nakon čega je preminula, izvijestio je.

Na pitanje može li se sa sigurnošću tvrditi da je pacijentica preminula zbog zaraze koronavirusom, Samardžić je rekao kako je to teško utvrditi.

'Riječ je o povezanosti s osnovnom bolesti i narušenim imunološkim sustavom na koji se nadovezala i zaraza koronavirusom', pojasnio je.

Samardžić je podsjetio da je stvar pristupa kako će će evidentirati ovaj slučaj. Prema njegovim riječima u Italiji kod svih preminulih koji su oboljeli od koronavirusa vodi se da je on uzrok smrti, te da ima zemalja u kojima se kao uzrok smrti vodi osnovna bolest.

Trenutno traje analiza cijelog slučaja kako bi epidemiološkim izvidom bili obuhvaćeni svi koji su bili u kontaktu s preminulom pacijenticom. U međuvremenu u samoizolaciju će biti stavljeno 25 djelatnika bolnice. Samardžić kaže da su u ovom broju liječnici, medicinski tehničari, administarativno osoblje i čistačice.

'Obrada se obavlja i na odjelu onkologije gdje je pacijentica ležala do 19.ožujka', rekao je Samardžić.

Prema riječima Ante Cvitkovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, uzimajući u obzir sve kontakte s preminulom, epidemiološki će biti obrađeno 50 do 55 osoba. 'Većim dijelom bit će obuhvaćeni samoizolacijom', rekao je Cvitković.

Ravnatelj slavonskobrodskog Zavoda za hitnu medicinu Branko Godić kaže kako je zbog ovog slučaja šest osoba u samoizolaciji, te je pozvao građane da pri pozivu na broj 194 naznače da li su u samoizolaciji, ili je netko od ukućana u samoizolaciji.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutno su četiri osobe na "COVID odjelu", dva pacijenta kod kojih je potvrđena zaraza i dvije pacijentice u izolaciji. Kod dva oboljela pacijenta nema promjena u zdravstvenoj slici.