SINDIKALIST STIPIĆ

'Trebamo se pripremiti na dugotrajni pritisak na Vladu'

11.03.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu 'Preporod' Željko Stipić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci da su prosvjetari ipak 'najveće žrtve korekcije koeficijenata složenosti poslova u javnim službama' jer će učiteljima i nastavnicima plaće biti najviše smanjene i manje u odnosu prema prošlogodišnjem srpnju.

Stipić je ocijenio da su najave vlade i mjerodavnih ministarstva da se svim zaposlenicima u državnim i javnim službama plaće smanjuju za tri posto, osim učiteljima i nastavnicima, netočne. Smatra da su njima plaće smanjene više nego drugima te da će zaposlenima u školama plaće za ožujak biti manje u odnosu prema onima u srpnju lani, tj. prije nego što su im smanjene za tri, pet, sedam i devet posto.

Istaknuo je da će samo učiteljima i nastavnicima, kojih je oko 12.000 u osnovnim i srednjim školama, koji imaju do deset godina staža, plaće biti kao u srpnju prošle godine, a ostalima će biti manje. Stipić je rekao da su najgore prošli učitelji i nastavnici s više od 30 godina staža te da će njihove plaće za ožujak biti oko šest posto manje nego u srpnju prošle godine.

Učiteljima i nastavnicima od 20 do 30 godina staža plaće će biti dva posto manje, a onima koji imaju od 20 do 30 godina staža četiri posto manje.

Po podacima sindikata, učitelj s 11 godina staža u lipnju 2012. imao je bruto plaću 7852 kune, za ožujak ove godine primit će 7845 kuna, a onaj s više od 30 godina staža imao je neto plaću 6952 kune, a za ožujak će primiti 6724 kune.

Spremačica s 33 godine staža u veljači ove godine imala je bruto plaću od 4531 kune, a za ožujak će primiti 4393 kune.

Stipić je istaknuo je da linearnim povećanjem učiteljskih i nastavničkih koeficijenata za nešto manje od šest posto nisu posve dokinuti negativni učinci vladine odluke iz srpnja 2012. te da su najnovije uštede koje se planiraju ostvariti smanjenjem plaća zaposlenih u javnim službama nepravedne.

Smatra da povećanjem koeficijenata nije riješen problem te da se sindikati ne smiju pomiriti s time, da se trebaju pripremiti na dugotrajni pritisak, sami ili s drugim sindikatima, kako bi vlada proračunskim uštedama pristupila socijalno i pravedno.

Ocijenio je kako je vlada očito zaboravila da su učitelji i nastavnici nepravedno već primali smanjenu plaću te da je sve to suprotno koalicijskome Planu 21 u kojem se najavljivalo povećanje njihovih plaća.

Pri donošenju mjera vlada bi se morala voditi socijalnim kriterijima da oni koji imaju više, više i pridonesu, a ne da se najpotplaćenije najviše opterećuje i da se onom tko već ima malo primanja najviše smanjuju, rekao je predsjednik 'Preporoda' Željko Stipić.