HDZ NA NOGAMA

'Treba zaustaviti paranoju gospodina Milanovića!'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 19.10.2012 12:22
  • Objavljeno 19.10.2012 u 12:22
Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iako se u Saboru očekivao mirni petak, već na početku sjednice stanku je zbog Europske unije zatražio oporbeni HDZ. U gorljivom govoru nakon pauze njihov Davor Ivo Stier optužio je premijera Milanovića da širi paranoju te zatražio od Vlade da se primi posla

Na početku svog obraćanja Stier se prisjetio 19. stoljeća i slučaja Dreyfus u kojem je nekompetentna vlast u Parizu lažno optužila francuskog časnika, kapetana Alfreda Dreyfusa, za urotu s Njemačkom protiv domovine Francuske.

'A onda je poznati književnik Emil Zola u legendarnom novinskom članku napisao 'J'accuse' - optužujem vladu da laže i tako je obranio dignitet lažno optuženog Dreyfusa. Danas, kako piše Jutarnji list, izgleda da imamo novu aferu Dreyfus, i kako kažu, to se sada zove operacija Stier, a to može biti samo operacija difamacije i mene i HDZ-a da smo se s vrhom njemačke politike urotili protiv ulaska Hrvatske u EU. Ma kakva laž!

Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, J'accuse - optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost i nerad, optužujem gospodina Milanovića da nije dobro radio svoj posao i da sada traži alibi u nekoj bolesnoj teoriji zavjere, optužujem gospodina Milanovića da po starom komunističkom receptu fabricira unutarnje i vanjske neprijatelje umjesto da radi svoj posao, da pročita izvješće Europske komisije i ispuni sve zadaće da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013. godine. Odgovorni rad, to je jedini način da Vlada osigura ulazak u EU. Hrvatska će ući 1. srpnja u EU i borit ćemo se svi protiv svakoga tko želi zaustaviti Hrvatsku. Ne treba Hrvatsku zaustaviti, treba zaustaviti paranoju gospodina Milanovića', poručio je Stier.

Razlog za paranoju Stier je našao u činjenici da je HDZ u puno težim 'pregovaračkim' situacijama bio bolji. 'Da, imamo iskustva i znanja; da, imamo i dobre veze u Europi i svijetu, ali umjesto da se toga Milanović boji, trebao bi stvoriti uvjete za normalnu komunikaciju za suradnju Vlade i oporbe da svi zajedno radimo na dobrobit Republike Hrvatske. Ali on od toga bježi, on se bahati, on prijeti, on vrijeđa - pa kako ga nije sram, kako ga nije sram optuživati nas za neku urotu, da ogovaramo, a on kada ide u Njemačku govori o Hrvatskoj kao naciji nevjerojatnog paradoksa; pa kako ga nije sram! Zato je moja poruka vrlo jasna - Hrvatska je zaslužila svoje mjesto u Europi, ali ne želimo iznenađenja na proljeće i želimo da Vlada s ozbiljnim radom počne sada, odmah, da se primi posla, i to nije nikakva osobna poruka Milanoviću. Ja ne govorim da on ne voli Hrvatsku, da u njemu nema ničega dobroga, ne kažem da je on loš čovjek, samo kažem da je on loš premijer', kazao je Stier te poručio Milanoviću da odstupi ako se ne želi primiti posla.


Nakon njegovog izlaganja novu stanku zatražili su SDP, ali i oporbeni Laburisti i HDSSB. Nakon stanke Stieru je u ime SDP-a odgovorio predsjednik Sabora Josip Leko, poručivši da nije dobro da se zlouporabi Poslovnik kako bi jedna osobna frustracija bila predstavljena kao politika.

'Moram ponoviti da je SDP-ova vlada 2000. godine promijenila smjer hrvatske politike i usmjerila Hrvatsku iz izolacije prema EU i na put ulaska u EU. Ta politika SDP-a bila je formulirana kao Savez za Europu, ta činjenica vrijedi i danas. I nije dobro iz osobnih frustracija rušiti taj Savez za Europu. A još lošije je zloupotrijebiti Poslovnik i obračunavati se s Vladom zbog osobnog interesa', rekao je Leko

Kazao je kako vodi brigu o nacionalnim interesima te da se nikakav dogovor neće postići diskvalifikacijama.

'Mislim da je podmetanje loš saveznik svake politike i zato se vratimo interesima i politikama koje omogućuju da Hrvatska radi korake naprijed, a ne da ih zaustavljamo. Svi su razgovori dobri, ali bez osobnih frustracija, bez diskvalifikacija i bez zloupotrebe Poslovnika i mučkog udaranja. Otvoreni smo za dijalog o svim pitanjima', poručio je Leko

Odgovor je stigao od Stiera koji je Leki ponovno zamjerio što na aktualnom prijepodnevu nije upozorio premijera Milanovića kada je HDZ-ovom zastupniku kazao da zato što nije rođen u Hrvatskoj ne može razumjeti Hrvatsku. 'Kad me se optužuje da kontroliram njemačke medije, u redu, ali ne mogu kontrolirati Inoslava Beškera koji je napisao da ste morali prekinuti sjednicu kad je rekao da ljudi koji nisu rođeni u Hrvatskoj ne mogu razumjeti Hrvatsku. Ja nisam govorio osobno o premijeru. Govorio sam o politici, sam vrh njemačke politike uvlači se u problematičnu zonu. Želimo raspravu o Europi? U redu, gospodine predsjedniče, onda raspravljajmo o EU. Za vrijeme vladavine HDZ-a u pregovorima s EU-om postojao je Nacionalni odbor za praćenje pregovora, ali onda je on ukinut, a tamo se raspravljalo. SDP-u je konsenzus u interesu samo kada nije na vlasti', rekao je Stier.

U ime HDSSB-a reagirao je Dinko Burić kazavši da jučerašnje izjave premijera Milanovića o mogućnosti referenduma izazivaju zabrinutost. 'Jedno od najvažnijih pitanja je bilo koliko će nas uistinu koštati članarina u budućem financijskom okviru jer je ministar Linić već tada davao dvosmislene poruke, o devet ili tri i pol milijarde. I jučer Milanović najavljuje da to nije ono, i to mi se dopalo i dalo mi razloga za vjerovati da nećemo dozvoliti da budemo izigrani, prevareni i žrtve nečega što nam nitko nije govorio kada smo pregovarali o ulasku u EU. Nema te cijene zbog koje Hrvatska treba postati pokrajina u budućoj megadržavi EU gdje će bilo tko imati za pravo stavljati veto na odluke koje donosi Hrvatski sabor. Državni proračun RH donosit će se u Zagrebu, a ne u Bruxellesu', kazao je Burić

Da je Sabor još ranije trebao otvoriti raspravu o Europskoj uniji, uvjeren je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, poručivši da su se nakon raspisivanja referenduma o ulasku RH u EU otvorile čak tri teme o kojima je trebalo progovoriti.

'Prvo je problem nekih članica i ucjenjivanje Hrvatske u postupku ratifikacije. Vlada je tada tvrdila da neće biti nikakvih problema ni s kim, a ima li danas Hrvatska problema s nekim zemljama oko ratifikacije, Vlada mora o tome izvijestiti Sabor. Drugo, svi su nam savjetovali da riješimo granične sporove sa susjedima prije ulaska u EU, a nijedan od tih neriješenih graničnih pitanja nije u ovom Saboru raspravljen da znamo u kom smjeru to ide. I treće, predsjednik Europske komisije jasno je rekao da se sredinom iduće godine u EU otvara rasprava ide li EU ka federalizaciji koja podrazumijeva zajedničku fiskalnu, monetarnu i bankarsku politiku - da praktički svi porezi vode prema bankarskoj uniji. EU nastaje kao federacija koju stvara novac; to je povijesni primjer toga da će euro, novac, valuta stvarati državu. U interesu bankara, bankarskog lobija i bankarskog sustava. Naravno da takva promijenjena Europa traži potpuno nov ugovor o funkcioniranju EU-a ili ustav koji je već jednom pao. Zar je moguće da to nakon svih tih najava nije tema o kojoj Vlada treba otvoriti raspravu u ovom Saboru?', zapitao se Lesar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi