NOVO OTKAZIVANJE

Totalni fijasko: Od četiri katamarana Jadrolinija nabavila samo jedan

03.12.2018 u 10:44

Bionic
Reading

Od četiri katamarana za koje je Jadrolinija raspisala nabavu početkom godine u Hrvatsku je stigao samo jedan, a na toj brojci će i ostati. Naime, novogradnja koju je do konca 2018. godine trebala isporučiti nizozemska tvrtka Damen otkazana je jer nisu dostavili 'zatraženo produženje roka valjanosti ponude', pa je cijeli natječaj poništen

Podsjetimo, temeljem Strategije razvoja Jadrolinije (2015. – 2027.) planirana je velika obnova bijele flote, u sklopu koje je i nabava novih i polovnih katamarana.

Početkom godine državni brodar raspisao je natječaj za nabavu dva polovna i dva nova aluminijska katamarana, za koje se planiralo izdvojiti 282 milijuna kuna s PDV-om.

Oba posla dobile su nizozemske tvrtke; polovne katamarane trebao je nabaviti TB Shipyards sa sjedištem u Harlingenu dok je novogradnja pripala spomenutom Damenu.

Odmah poslije raspisivanja natječaja pobunili su se predstavnici hrvatskih brodogradilišta tvrdeći da su natječaji za novogradnje napisani tako da se oni na njih ne mogu javiti, što se kasnije pokazalo točnim, jer od njih ponude nisu pristigle.

Naime, rok za isporuku prve novogradnje bio je 15. srpnja, a druge kraj godine. Zbog tako kratkih rokova domaći brodograditelji su tvrdili da Jadrolinija zapravo već zna od koga će kupiti gotov proizvod.

Potom je u javnost procurila prepiska mailom između Jadrolinije i Damena, koja je upućivala na to da je posao namješten.

Resorni ministar Oleg Butković tvrdio je da nabava nije bila zakonita i transparentna, a spominjala se tada i smjena čelnog čovjeka Jadrolinije Davida Sopte, ali to se nije dogodilo.

Nabava devet mjeseci starih polovnjaka od TB Shipyardsa u srpnju je poništena jer je utvrđen 'značajan tehnički nedostatak vezan uz pogonski vijak koji nije mogao biti ranije primijećen', što, kako je pojašnjeno, 'predstavlja velik i neprihvatljiv rizik za naručitelja'.

Katamaran Jelena Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Kako u sklopu tog dijela natječaja nije preostala nijedna valjana ponuda, postupak nabave je prekinut.

Početkom rujna Damen je iz svog brodogradilišta u Singapuru u Rijeku dopremio prvu novogradnju. Katamaran duljine 42, a širine 11,6 metara, koji može prevesti 403 putnika i osam članova posade, dobio je ime Jelena po istoimenoj kraljici.

Najveća brzina mu je 40 čvorova, plovi na splitskom području i s obzirom na to da je nabava drugog katamarana blizanca od Damena sada otkazana, Jelena će do daljnjega ostati jedini novi katamaran u floti državne tvrtke.