VAKULA NAJAVLJUJE

Topliji sljedeći tjedan, ali i cijela zima

25.11.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Mnogim meteorolozima koji se bave vremenskom prognozom početkom studenoga bilo je izazovno prognozirati iznadprosječnu toplinu, mjestimice čak i ekstremnu za ovo doba godine, a još izazovnije veliki pad temperature prošloga vikenda, kao i snijeg, koji je na Zavižanu, primjerice, samo još jednom u povijesti mjerenja, od 1953. godine, bio tako kasno u godini. Ali ne i tako obilan kao ovogodišnji.

22. studenoga ujutro, ali 2008. godine, Ante Vukušić, motritelj na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Zavižanu izmjerio je samo 4 centimetra. U prošlu nedjelju čak 60 cm, što je prema preliminarnim analizama rekordno visoki prvi snježni pokrivač u sezoni. Do nedjelje, najdeblji prvi snijeg bio je zamjetno skromniji - 28 cm, izmjerenih 13. listopada 2009. godine, piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Četvrtak/petak – bura olujna, ponegdje i orkanska!

I dok je prognoza sutrašnjeg snijega izazovna, u smislu hoće li, gdje, kada i koliko pasti, neprijeporno je sutrašnje ponovno jačanje bure, koja će osobito od četvrtka navečer do petka oko podneva gotovo uzduž cijeloga Jadrana biti jaka, u mnogim mjestima i olujna, pa i s orkanskim udarima. Promet Jadranskom magistralom gotovo će sigurno biti u prekidu, barem podno Velebita. A ni auto cestom A1 vrlo se vjerojatno neće moći prometovati. Mirovat će i katamarani.

Hladno pa toplo.

Osim bure na Jadranu, uz koju će osjećaj hladnoće biti kao da je temperatura u debelom minusu, relativno vjetrovito i hladno, ali uz temperaturu uglavnom iznad 0°C, bit će i u kopnenom području. No, već do kraja tjedna slijedi smirivanje i zatopljenje, pa će sljedeći tjedan gotovo sigurno diljem Hrvatske biti topliji od ovoga, ponajviše zbog poslijepodnevne temperature zraka. Za razliku od nje, jutarnje će vrijednosti biti bliže prosjeku prvih dana prosinca, ali je mala vjerojatnost ponavljanja današnjih -7°C na 5 cm iznad tla u Kninu i Rijeci, te čak -11°C u Pazinu.

Zima 2015/16 - relativno topla!

I dok prognoza zatopljenja u sljedećem tjednu i nije osobito izazovna, ni prijeporna, prognozirati iznadprosječno toplu zimu zamjetno je izazovnije. Više zbog postojanja mnogobrojnih sumnji u valjanost dugoročnih prognoza, nego zbog ne postojanja kompjutorskih izračuna za više mjeseci unaprijed, ili zbog negativnih rezultata verifikacije tih izračuna. Dapače, dugogodišnje pozitivno iskustvo u praćenju ostvarenja dugoročnih prognoza, napose temperature, opravdava njihovo objavljivanje. Posebice u situacijama kakva je u posljednje vrijeme, kada svaki novi izračun potvrđuje prognoze od prošloga – veliku vjerojatnost za diljem Hrvatske barem malo pozitivno odstupanje ne samo srednje sezonske temperature zraka, nego i srednje mjesečne, i to za čak sljedećih 6 mjeseci. Pritom se, naravno, za tako dugo razdoblje unaprijed ne može pouzdano prognozirati pojava toplijih i hladnijih razdoblja po tjednima. No, kad ih i bude, ta hladnija razdoblja od prosjeka, poput ovoga u ovome tjednu, pa i hladnija, kada se i dogode, vjerojatno neće biti dugotrajna.

Naravno, iznadprosječnost u temperaturi ne isključuje padanje snijega. Uostalom, srednja temperatura zraka i ovoga studenoga gotovo će sigurno diljem Hrvatske biti barem malo viša od klimatološkog srednjaka, na najvišim meteorološkim postajama čak i znatnije viša - a snježni je pokrivač i na Sljemenu, i na Pargu, i na Zavižanu. Slično se može dogoditi i u sljedećim mjesecima, za koje dugoročna prognoza količine i vrste oborine nije odviše pouzdana.

Meteorološki izazovi IV

Zbog rasprave o prognozama, pa i dugoročnima, ali još više o mnogobrojnim drugim meteorološkim izazovima, jučer i danas okupili su se meteorolozi iz Hrvatske, okolice, pa i dijela svijeta, u Zagrebu, na već tradicionalnom, četvrtom po redu znanstveno-stručnom skupu: „Meteorološki izazovi“. Tema, ovogodišnjeg skupa bila je „Klimatske promjene – odgovornosti današnje generacije“.