krah nakon izbjegličke krize

Tone rejting ksenofobične desne populističke stranke Alternativa za Njemačku

29.03.2017 u 14:12

Bionic
Reading

Desna populistička Alternativa za Njemačku (AfD) i dalje gubi na popularnosti tako da je trenutačno podržava svega sedam posto birača, proizlazi iz nekoliko ispitivanja ispitivanja javnog mnijenja objavljenih u srijedu

'Podrška birača AfD-u najniža je od studenog 2015., kada je naglo porasla zbog izbjegličkog vala', proizlazi u studiji instituta Forsa za medijske kuće RTL i Stern.

Iste vrijednosti bilježi i istodobno provedeno ispitivanja instituta Allensbach za dnevnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

U istim ispitivanjima najpopularnija je vladajuća Unija CDU/CSU, s 34 posto potpore, a iza nje slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s 32 posto, čime je nastavljen trend rasta popularnosti SPD-a nakon dolaska Martina Schulza na čelo ove stranke.

Stranka Ljevica osvojila bi osam posto, Zeleni sedam te Liberali iz FDP-a šest posto glasova, pokazuju ispitivanja. Primjetan je još uvijek visok postotak neodlučnih birača.

Još najesen prošle godine AfD je na saveznoj razini podržavalo i do 15 posto birača. U nekim saveznim pokrajinama AfD je pobjeđivao na lokalnim izborima s vrijednostima preko 20 posto.

Trenutačni pad popularnosti, što su pokazali i nedjeljni izbori u saveznoj pokrajini Saarska, gdje je AfD osvojio šest posto glasova, povezuje se s negativnim naslovima koji prate predsjednički mandat Donalda Trumpa, kojeg mnogi u Njemačkoj povezuju s AfD-om.

AfD je stranka koja je nastala kao snaga koja se protivi euru i to u jeku financijske krize. Kada se kriza stabilizirala, AfD-u je popularnost naglo pala, ali joj je porasla nakon dolaska izbjeglica, kada se ova stranka profilirala kao najžešći kritičar izbjegličke politike Angele Merkel.

Sama Merkel u više je navrata izjavljivala kako će AfD 'nestati s političke scene' kada nestane problem oko izbjeglica.