BILDANJE DESNICE

Tomašić na izbore ide s HDZ-om

13.12.2013 u 17:05

Bionic
Reading

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu rade u interesu RH i nisu tamo radi osobnih interesa, a premijer Zoran Milanović trebao bi više surađivati s njima, izjavila je u petak u Zagrebu zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić. Na europarlamentarne i predsjedničke izbore Tomašić je najavila da će ići s HDZ-om

Na pitanje novinara boji li se da će ih HDZ 'progutati', Tomašić je odgovorila kako se to sigurno neće dogoditi i da je riječ o suradnji na obostranu korist.

"Mi nismo tamo radi osobnih interesa", nego radi hrvatskih, "i ako je premijeru stalo do RH i do toga da Hrvatska ostvari neke svoje interese u Europskoj uniji kroz nas, onda treba više surađivati s nama", istaknula je Tomašić na tiskovnoj konferenciji u svom zagrebačkom uredu.

Izrazila je žaljenje zbog toga što premijer Zoran Milanović ne poziva hrvatske zastupnike u EP-u na razgovore u vrijeme kada treba lobirati za Hrvatsku.

Tomašić, najaktivnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, rekla je kako joj se nekad čini da je novinari ignoriraju. Po njezinim riječima, ona ne traži medijsku pažnju zbog sebe već zato što želi da ljudi budu upoznati s njezinim radom.

"Birali su me da štitim nacionalne interese Republike Hrvatske i to doista radim. U svim svojim istupanjima, u 99 posto istupanja, spominjala sam Hrvatsku i što bi u Hrvatskoj trebalo promijeniti i na koji način bi nam EU mogla pomoći", kazala je.

Na pitanje novinara kako bi Europski parlament i Komisija gledali na eventualno održavanje referenduma o ćirilici u Hrvatskoj, Tomašić je odgovorila da EU ne pokazuje toliki interes za takva pitanja koliko se u Hrvatskoj misli. Pritom je spomenula i nedavno održani referendum o ustavnoj definiciji braka. "Mi sebi dajemo puno na važnosti..., a nikoga nije briga", kazala je.

"Nema onoliko interesa koliko mi mislimo da ima, jedino kad pitanje ima direktne veze s EU-om kao što je bio lex Perković", kaže Tomašić. Kad te izravne veze nema, oni samo kažu to je vaše unutarnje pitanje, dodala je.

Među pitanjima o kojima je Tomašić govorila i za koje se zauzimala u Europskom parlamentu otkako je postala zastupnicom su isključivi gospodarski pojas RH na Jadranskom moru, poticaji za hrvatska ribogojilišta, pozicioniranje hrvatske poljoprivrede na zajedničkom tržištu, problem nezaposlenosti, te spajanje hrvatskog krajnjeg juga s maticom.

Tomašić je u upravljačkoj skupini inicijative "single seat" koja želi da se ukinu sjednice EP-a u Strasbourgu i da se održavaju samo u Bruxellesu. Održavanje sjednica stoji porezne obveznike 180 milijuna eura godišnje, rekao je voditelj njezina zagrebačkog ureda Mate Mijić.