zagreb

Tomašević najavio natječaj za Advent, ima vijesti i za bicikliste

11.04.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević položio je kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića Zrno - Područni objekt Žitnjak. Novi dječji vrtić predviđen je za boravak stotinjak djece

Tomašević je naveo da će u vrtiću biti šest odgojnih skupina, te da je vrijednost radova i opremanja četiri milijuna eura.

'Očekujem da vrtić bude gotov do kraja ove godine. U njemu će biti zaposleno petnaest ljudi, odgojitelja i drugih zaposlenika. Gradanja i opremanje nije financiran iz EU fondova. Naime, kada je vrtić prijavljen na sufinanciranje nisu bili riješeni imovinski-pravni odnosi i to je odgovor gradskoj oporbi da su nas dočekali gotovi projekti. Zbog neriješenih odnosa nijedan euro za ovaj vrtić nismo povukli i on će se u cijelosti financirati iz gradskog proračuna', kazao je Tomašević. Osvrnuo se i na ostale gradske vrtiće kazavši kako je nedavno potpisano 12 projekata izgradnje i dogradnje dječjih vrtića iz sredstava Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

'Zagreb operativne troškove vrtića financira s preko milijardu kuna godišnje što je više od cjelokupnog prireza Grada. No, morali smo prekinuti začarani krug mjere roditelj odgojitelj kako ne bi isti iznos išao na plaće šest tisuća zaposlenih u vrtićima i na korisnike mjere. Malo ćemo uspjeti uštedjeti novca ove godine. Time se oslobađaju sredstva za nova zapošljavanja i vrtiće', rekao je Tomašević. Ponovio je i kako nije bilo alternative izmjeni mjere roditelj odgojitelj.

  • +4
Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec polažu kamen temeljac za vrtić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, najavila da su kod planiranja gradnje vrtića vodili brigu da većina korisnika mjere roditelj-odgojitelj živi u istočnom dijelu grada i tu će se najprije i vidjeti povećanje kapaciteta. Istaknula je da se planira do početka pedagoške godine osigurati dodatnih 550 mjesta za djecu u vrtićima.

'Od presude Visokog upravnog suda nema niti jednog pojedinačnog spora do sada, ali sud je Grad dao za pravo da izmijeni mjeru i smatramo da pojedinačni postupci neće biti na štetu grada', kazala je Dolenec. Potom je Tomašević najavio natječaj za Advent.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Ove godine želimo natječaj otvoriti što ranije da se svi znaju organizirati na vrijeme kako bi sljedeći Advent bio još bolji. Do petka se otvara natječaj za pet lokacija i trajat će 30 dana. Bit će otvorene i dodatne lokacije istovremeno i natječaj Grada Zagreba i Park ustanove Maksimir. Idu i natječaji za nadmetanje za natječaje za ugostiteljske kućice i kućice za prigodnu prodaju', kazao je Tomašević. Osvrnuo se i na ulaganja u biciklističku infrastrukturu.

'Trenutno se završava prva faza Greenwaya i radi se radi na Zelenom valu na zapadnoj biciklističkoj magistrali, a uskoro će krenuti i javna nabava za 20 kilometara dugu istočnu magistralu koju ćemo prijaviti na fondove EU', kazao je Tomašević. Komentirao je Tomašević i spekulacije da će premijer Andrej Plenković biti kandidat za glavnog tajnika NATO-a.

'Nikada se nismo bavili spekulacijama i gledanjem drugih. Očekujemo još bolje rezultate za parlamentarne izbore, nego što smo bili na prošlima', zaključio je Tomašević.