VRUĆA VEZA

Tokajev rekao Putinu da su 'teroristi' u Kazahstanu još uvijek aktivni

08.01.2022 u 17:46

Bionic
Reading

Kazahstanski predsjednik Kasim Džomart Tokajev rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u subotu da je Kazahstan i dalje meta "terorističkih napada" u nekim područjima unatoč naporima za gušenje nemira.

Tokajev je rekao da će Kazahstan neumorno voditi "borbu protiv terorizma", piše na web stranici kazahstanskog predsjednika.

Ured predsjednika objavio je da je Tokajev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru rekao da se situacija ipak stabilizira.

"Istovremeno, žarišta terorističkih napada opstaju. Stoga će se borba protiv terorizma odlučno nastaviti", rekao je kazahstanski predsjednik prema tom priopćenju.

Kremlj je objavio da je Putin podržao ideju Tokajeva da sazove video poziv s liderima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) pod kojim su Rusija i četiri bivše sovjetske republike poslale svoje vojnike u Kazahstan.

Ne zna se još kad će se održati video poziv.

Proteklog tjedna poginuli su deseci ljudi, tisuće ih je pritvoreno i zapaljene su javne institucije diljem Kazahstana u najgorim neredima od neovisnosti tog velikog proizvođača nafte i urana nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Tokajev je naredio svojim vojnicima da pucaju bez upozorenja i okončaju, kako je rekao, napade razbojnika i terorista.

  • +18
Neredi u Kazahstanu Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Privedeno je više od 4400 ljudi, a više od 40 ih je ubijeno u sukobima u Kazahstanu, prema službenim podacima koje je državna televizija objavila u subotu. 

Među mrtvima su navodno i pripadnici snaga sigurnosti. 

Predsjednik autoritarne republike Kasim Džomart Tokajev u međuvremenu je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na "mnoge žrtve tragičnih događaja u nekim dijelovima zemlje", prenose državni mediji. 

Strahuje se da bi broj mrtvih mogao biti puno veći.