'i da nemamo nekakvih šeikova'

Todorić: Fortenova je zrela za stečaj!

08.11.2022 u 23:02

Bionic
Reading

Posrnuli tajkun i vlasnik propalog Agrokora za gužvu oko Fortenove i udio ruskog Sberbanka ne smatra krivim sebe i svoj kredit od 1,1 milijarde eura od ruske banke

Pitanje svih pitanja u razvoju priče oko Fortenove je tko je zapravo sada vlasnik 43 posto kompanije? I je li čovjek s Arapskog poluotoka paravan za ruski kapital? Niti Ivica Todorić nije siguran. Kaže da u ovom trenutku još ne možemo znati.

'Nama se dogodila situacija da te neke transakcije i vlasništva koje su se dešavale, su išle mimo hrvatskih državnih institucija, mimo njihove kontrole... Prvo dolazi Mađar i pokušava otkupiti. Ne dobiva izgleda sve suglasnosti. Pa se govorilo o gospodinu Vujnovcu. Onda da su mirovinski fondovi. Pa on zajedno s mirovinskim fondovima. Pa se sad pojavio odjedanput šeik', nanizao je kratak redoslijed događanja u razgovoru za RTL Direkt.

'Mi danas imamo kaos. A zašto? Zato jer hrvatske nadležne službe nisu radile posao. E, sad su se sjetile, sad okolo hodaju i gledaju di je šeik, kaj je ovaj, dolazi nekakav gospodin Borojević i on sam kaže da je pomogao šeiku. I sad da bi ga ocrnili. Sad veli da je bio unutra u Nadzornom odboru, pa da je dobio toliko novaca za NO, pa da je svom sinu organizirao prodaju Agrokorovih zemljišta… A nitko ne govori o ostalima koji su sjedili tamo u Nadzornom odboru šta se dešava', naveo je bivši vlasnik Agrokora.

Todorić se potužio na to da nadležne državne službe jer ne funkcioniraju.

'I sad kad smo se našli u takvoj situaciji, umjesto da država povlači poteze, državničke poteze u interesu hrvatske države, (oni) imaju Lex Agrokor, mogu njega upotrijebiti. Ili stečajni zakon, jer Fortenova je zrela za stečaj', smatra Todorić.

Već je ranije spominjao da je bilanca Fortenove loša i da dug doseže 18 milijardi kuna.

'Pa pogledajte bilance i umjesto da provedu stečaj, da svi dioničari ostanu bez svega i da provedu jedan pravedan stečaj i da nemamo nekakvih šeikova', kazao je.

Todorić ima što reći i na izjave premijera Andreja Plenkovića prema kojem je sav problem sa Sberbankom suštinski posljedica njegovih poslovnih odluka, tako i kredita.

'Da, da ja ću vama reći ovako. Plenković nije smio u nagodbi raditi pritiske i Rusima dati (niti jedne) kune, ni jedne dionice. On je protuzakonito, protiv naših zakona, protiv svjetskih zakona, svih zakona, progurao da je u nagodbi Sberbanka dobila 43,2 posto, VTB 7 posto. To je bilo protuzakonito', zaključio je Todorić.