NA GRUDANJE NA SLJEME

Tmurno, vlažno i prohladno barem do srijede

21.10.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Tijekom današnjeg dana doći će do smirivanja vremena, a snijeg će postupno prestati padati pa se više ne očekuju veći problemi u prometu, najavili su prognostičari

Tijekom subote u unutrašnjosti će i dalje prevladavati oblačno i prohladno vrijeme. Postoji tek manja šansa za koji tračak sunca na krajnjem sjeverozapadu. Mjestimice može pasti malo kiše, prije svega u Slavoniji i u gorskoj Hrvatskoj, gdje je još uvijek moguća i susnježica. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će biti za toplu jesensku garderobu – tijekom dana između 5 i 10°C.

Na sjevernom Jadranu bit će djelomično sunčano i suho, dok bi u Dalmaciji uz povremeno više oblaka još moglo biti kratkotrajnih pljuskova, osobito na krajnjem jugu. Vjetar će većinom biti slab. Na sjevernom Jadranu puhat će još mjestimice umjerena do jaka bura. Temperatura zraka kretat će se većinom između 12 i 16°C.

U nedjelju će se u unutrašnjosti nastaviti većinom oblačno vrijeme mjestimično uz vrlo malo kiše. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, a temperature uglavnom između 6 i 11°C.

Na sjevernom Jadranu će u nedjelju biti sunčanije, dok će u Dalmaciji, osobito na jugu, još uvijek postojati mogućnost lokalnih pljuskova. Temperatura će i dalje uglavnom biti između 13 i 17°C.

Budući da je snijega u Gorskom kotaru napadalo i 30-ak cm, bijeli bi se pokrivač mogao zadržati i tijekom vikenda, no polako će kopnjeti. 15-ak cm snijega ima i na Sljemenu pa Zagrepčani vikend mogu provesti u grudanju. No za sanjkanje ga još nema dovoljno.

Prema svemu sudeći, prva polovica sljedećeg tjedna unutrašnjosti i dalje donosi oblake i povremenu slabiju kišu, a najviše će oborina pasti oko srijede. Temperatura se neće bitnije mijenjati pa će uglavnom ostati između 7 i 12 °C.

Promjenjivo će biti i na Jadranu, ali uz nešto više sunčanih razdoblja. Ipak, povremeno se i ondje očekuje kiša, osobito u utorak i srijedu. Temperature će biti bez većih promjena, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Na koji dan listopada snijeg padne, toliko zimi snjegova bude.'

22. listopada 105. godine velikom potresu u Maloj Aziji, u kojem je uništena Antiohija, prethodila je strašna oluja.

22/23. listopada 1993. godine u Istri je mjestimice zabilježeno oko 210 mm oborina koje su izazvale katastrofalne poplave.

24. listopada 1739. godine počela je nezapamćeno jaka i duga zima koja je trajala sve do sredine lipnja.