GLAVNA TAJNICA VLADE

Tko je žena preko koje Plenković dijeli otkaze ministrima

20.07.2017 u 16:51

Bionic
Reading

'Znate kako to ide, nazovem ja Andreju Gabrijel, potpiši i to je to, ali toga neće biti u vezi s Damirom', poručio je na konferenciji za medije u četvrtak premijer Andrej Plenković, misleći na razrješenje ministra obrane Damira Krstičevića. Istražili smo tko je Andreja Gabrijel, preko koje je premijer već ranije davao otkaze ministrima

Andreja Gabrijel glavna je tajnica Vlade, a u Banskim dvorima radi još od 1989. Ova diplomirana pravnica glavnom tajnicom Vlade imenovana je u listopadu prošle godine, dolaskom Andreja Plenkovića u Banske dvore. Samo nekoliko mjeseci kasnije javnost ju je upoznala kao osobu kojoj je Plenković na sjednici Vlade izrekao: 'Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra.'

Iako do sada nepoznata javnosti, Gabrijel je u zgradi na Markovom trgu 2 od samih početaka države i većinu od tih dvadesetak godina bila je dužnosnica. Već 1992. bila je tajnica Koordinacije za unutarnju politiku Vlade, a 1994. postaje pomoćnica tajnice u Vladi. U Tajništvu Vlade gotovo sve godine bila je zamjenica glavne tajnice Vlade.

Naime, kao što je Jagoda Premužić godinama bila glavna tajnica Vlade, tako je Andreja Gabrijel bila njezina zamjenica i to i u Račanovoj, ali i Sanaderovoj vladi. Kada je u vrijeme premijera Zorana Milanovića umjesto Premužić za glavnu tajnicu imenovana Marica Matković, današnja veleposlanica u Kanadi, Gabrijel je i dalje ostala zamjenica tajnice. Tek nakon što je Matković pred kraj Milanovićeva mandata otišla u Kanadu Gabrijel je dobila ovlasti v.d. glavne tajnice, doznajemo od upućenih.

Oni koji su radili u Vladi Gabrijel pamte kao vrlo hladnu osobu, čak i, kako nam kažu, osornu. 'Bila je dio administrativnog osoblja Vlade', kaže nam bivši zaposlenik Vlade.

Kao dužnosnica prima mjesečnu plaću od nešto više od 14,5 tisuća kuna neto. No i njezina imovinska kartica pokazuje da ima dobrostojeću obitelj.

Suprug Anton direktor je marketinga u slovenskoj tvrtki Tipro, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom uredskih strojeva i računala. U toj tvrtki je i suvlasnik, a u vlasništvu ima gotovo 10 posto.

Što se tiče imovine, Andreja Gabrijel vlasnica je 356 kvadrata velike kuće s okućnicom u Granešini, čija je vrijednost procijenjena na pet milijuna kuna.

No više nekretnina u vlasništvu ima njezin suprug. On je vlasnik stana u Zagrebu od gotovo 70 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 700.000 kuna. Stan je dobio putem darovnog ugovora.

Osim toga, suprug ima 20 posto udjela u vlasništvu kuće s okućnicom od 238 kvadrata i to u Crnoj Gori. U vlasništvu supruga je i stan u Tkonu na Pašmanu, veličine 46,66 kvadrata, čija se vrijednost procjenjuje na 700 tisuća kuna.

Kad je riječ o pokretninama, suprug je vlasnik Jaguara S-Type iz 2005. vrijednog 120.000 kuna. Uz to ima štednju - 189 tisuća kuna te još 33 tisuće eura zarađenih od prodaje imovine.