DAO SUPRUZI BUBREG

Tko je izgurao Merkel s trona najpopularnije političarke?

11.02.2014 u 09:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon dvije godine više nije najpopularnija političarka u državi. Prema redovitoj anketi javne televizije ARD, tu je poziciju preuzeo ministar vanjskih poslova i socijaldemokrat Frank-Walter Steinmeier

Angela Merkel već je godinama iznimno popularna političarka u Njemačkoj, s odobravanjem o kakvom hrvatski političari mogu samo sanjati. Merkel je svoju osobnu popularnost upotrijebila ljetos i tijekom izborne kampanje za Bundestag, kada je cijela politika demokršćana svedena na njezinu ličnost, a rezultat nije izostao - 42 posto i zamalo osvojena natpolovična većina u Bundestagu.

No nakon toga uslijedili su dugi koalicijski pregovori sa socijaldemokratima koji su u kabinetu Merkel 3 preuzeli ključne pozicije i preuzeli odgovornost za reforme pa se njemačka kancelarka prvi put nakon dvije godina našla u situaciji da joj popularnost pada. Merkel je sada na drugom mjestu popularnosti u redovitoj anketi ARD-a sa 69 posto glasova ispitanika što, naravno, nije za zanemariti. Na prvom je mjestu pak novi-stari ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier (SPD), kojega podržava čak 70 posto građana.

Steinmeier je bio ministar vanjskih poslova i tijekom prethodne velike koalicije od 2005. do 2009. te se smatra odličnim diplomatom, neupitno kompetentnijim od Guida Westerwellea. Također je popularan među Nijemcima zbog svoje političke trezvenosti, ali i jer je supruzi donirao bubreg kada joj je o tome ovisio život. Ministar vanjskih poslova Steinmeier najavio je da će njegovo ministarstvo opet zauzeti veći prostor, koje je u protekle četiri godine izgubilo, te da se namjerava definitivno uključiti i u europsku politiku.

Popularnosti socijaldemokratskog ministarstva pomoglo je i to što SPD provodi najveće vladine projekte, energetsku i mirovinsku reformu. Der Spiegel konstatira da je 'Steinmeier odjednom omiljeniji od Merkel', koja ima i problema sa sestrinskom strankom, bavarskim CSU-om, čiji je predsjednik Horst Seehofer, zbog svojih medijskih ispada i poticanja svađa u koaliciji, značajno izgubio na popularnosti. Seehoferovim političkim radom zadovoljno je tek 38 posto Nijemaca po anketi ARD-a, inače provedenoj na uzorku od 1.500 ispitanika.

Inače, treći je najpopularniji političar među Nijemcima ministar financija Wolfgang Schaeuble