nagrađivani poduzetnik

Tko je bio Tedi Slamić, brutalno likvidiran ispred svoje trgovine u Vodicama?

30.01.2021 u 19:50

Bionic
Reading

Tedi Slamić, poduzetnik ubijen danas u stravičnom napadu u Vodicama, bio je izvršni direktor trgovačkog poduzeća „Djelo“, dobitnik nagrade HGK Šibensko-kninske županije za jednu od najuspješnijih tvrtki 2019. godine. Ta tvrtka formalno ima sjedište u Unešiću, ali zapravo posluje mahom u Šibeniku. Unešić je potenciran vjerojatno zbog toga što su mu korijeni iz susjednog Ljubostinja

Njegov otac Joso bio je pukovnik Hrvatske vojske i zamjenik Ivana Bačića, zapovjednika slavne šibenske 113. brigade.

Otac mu se rastao od majke, pa je vođenje tvrtke praktički prepustio sinu Tediju, piše Slobodna Dalmacija.

Tedijev stric Dane istakao se tijekom Domovinskog rata pomoću šibenskom zavičaju u doba, dok je živio u Njemačkoj. Dane se vratio iz dijaspore, te kupio hotel „Borovnik“ u Tisnome, gdje se i Tedi spremao izgraditi (urediti) hotel „Stara škola“.

- Tedija sam poznavao kao korektnog i vrlo poduzetnog čovjeka. Upravo smo prije tri dana imali dogovor oko konačne uređenja tog hotelskog zdanja, kad sam na portalu pročitao strašnu vijest – kratko nam je, očito neraspoložen, kazivao Ivan Klarin, načelnik općine Tisno i bivši saborski zastupnik SDP-a.

Tedi Slamić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Puno emotivnije reagirao je Žirjanin Maksim Roman, stari prosvjetni radnik i utemeljitelj „Centra za rehabilitaciju obitelj Roman“.

- Tedi je prema vani možda djelovao samo kao tvrdi, poduzetan čovjek, ali je zapravo bio nježan otac, obiteljski čovjek. Moja unučad se stalno igrala s njegovo dvoje djece. U njegovu stanu ili kod moga sina Zorana u zgradi na Šubićevcu – otkrio nam je Maksim, piše Slobodna Dalmacija.

Večenji list izvještava da tvrtka Djelo danas ima 65 trgovina i oko 500 zaposlenih, uglavnom posluju s lokalnim OPG-ovima, a gradili su i neke manje hotele.

'Šibensko srce'

Lucija Slamić, majka i supruga Tedija i Jose, koncem 2016. bila je uvrštena na 16. mjesto među 300 najmoćnijih žena u hrvatskom gospodarstvu po izboru Lidera. Za Šibenski portal tada je kazala kako je obiteljska tvrtka Slamićevih počela s radom.

'Istina je da sam i ja stvarala Djelo od samih početaka, od 1991. i naše prve trgovine nasuprot sportske dvorane u Šibeniku. Ali ni to bez moga Tedija i Jose ne bih mogla. Radila sam na tom prvom prodajnom mjestu ’91. pod granatama. Nije bilo nimalo lako. Djeca su još bila mala, a Joso u 113. brigadi. Položila sam tada i vozački kako bih sama, u to ratno doba, odlazila po robu i popunjavala police u trgovini. Tedi je kasnije, kada je završio marketing, preuzeo velik dio posla, a Joso knjige. I kći Branka aktivno se uključila u rad u tvrtki još od početaka, radeći u trgovini, a kasnije je preuzela računovodstvo. Ja i danas obavljam sve poslove oko poreza, inspekcija i druge administracije. Puno je toga što treba odrađivati, obilaziti od vrata do vrata i rješavati svakodnevne manje i veće probleme. Nije bilo lako graditi Djelo, kako u onim ratnim vremenima tako i danas', kazala je tada Lucija Slamić.

Vidjevši da sami neće moći opstati, ušli su u Ultra Gros grupaciju.

'Djelo je prava obiteljska tvrtka. Svi smo na neki način uključeni u pojedine dijelove posla i jedino tako smo uspjeli pa mi je zato neugodno što se samo moje ime ističe u toj priči o uspješnim poduzetnicama. Možda i više od svih tih pohvala o nama govori humanitarni rad koji nam je jednako pa čak i više važan. Moj sin Tedi osmislio je dobrotvornu akciju “Šibensko srce” u kojoj pomažemo onima kojima je to potrebno',, kazala je prije pet godina Lucija Slamić.