U UTRCI I BIVŠI ZASTUPNICI

Tko će ubuduće u DIP-u kontrolirati izbore?

24.02.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Šime Lučin, predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja, koji u srijedu treba odlučivati o novom sazivu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), kazao je kako Odbor nije dobio nikakav službeni zahtjev za javnim saslušavanjem kandidata

'Nismo dobili nikakav službeni zahtjev', rekao je Lučin na opasku da je GONG otvorenim pismom pozvao da se kod izbora pet članova DIP-a primjeni praksa javnog saslušanja kandidata, a da se tome ne protivi ni predsjednik Sabora.

'Neka saborsko Predsjedništvo predloži održavanje javnog razgovora i mi ćemo ga organizirati, do 9. ožujka još ima vremena', uzvratio je Lučin na primjedbu da Josip Leko ne vidi zapreke da Odbor pred javnošću razgovara s kandidatima za DIP, kako se to radi kod izbora ustavnih sudaca i pravobranitelja.

Lučin kaže da je spreman postupiti po takvom prijedlogu, iako osobno ne vidi smisao u njemu. Ne znam što možemo novo čuti od četvero bivših saborskih zastupnika, izjavio je predsjednik Odbora.

Odbor za izbor u srijedu će odlučivati o prijedlogu da se u DIP, kao predstavnici saborske oporbe, izaberu bivša HDZ-ova ministrica i zastupnica Ana Lovrin, bivši HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović te nekadašnji HSS-ov zastupnik i dužnosnik Josip Vresk, kojemu 9. ožujka završava prvi osmogodišnji manadat u DIP-u.

Saborska većina u DIP kandidira aktualnu SDP-ovu zastupnicu Vesnu Fabijančić Križanić i tajnika Hrvatskog sabora Slavena Hojskog.

Prođu li ti prijedlozi na Odboru, a potom ih potvrdi i Hrvatski sabor, to znači da će nakon osam godina DIP napustiti potpredsjednice Zdravka Čufar Šarić i Aleksandra Jozić Ileković te članovi Zorislav Ham i Davor Orlović.

Šesta članica DIP-a, koju imenuje Sabor, Janja Horvat Drobnjak tek je na polovici mandata, preostaje joj, dakle, odraditi još četiri godine.

DIP ukupno ima devet članova - predsjednika, koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika, od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a.