ČETVERO ZAINTERESIRANIH

Tko će kupiti Gradske ljekarne Zagreb

02.01.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Na javni poziv Uprave Zagrebačkog holdinga za kupnju 50 posto udjela u Gradskim ljekarnama Zagreb do sada su se javila četiri ponuđača – Oktal Pharma, Medika odnosno njihove ljekarne Prima pharme, Belupo i JGL

Medika je i prije bila zainteresirana za preuzimanje Gradskih ljekarni, pa njezin interes ne iznenađuje, no neobičan je izostanak interesa Farmacije, ljekarničke grupe u vlasništvu Atlantic grupe, piše Lider. Početna cijena je 100 milijuna kuna, no procjenjuje se da će zainteresirani kandidati ponuditi više kada se raspiše natječaj.

Gradska ljekarna Zagreb danas ima 37 ljekarni, galenski i analitički laboratorij te ukupno 310 stalno zaposlenih. Holdingovi argumenti za prodaju Gradskih ljekarni loše su poslovanje i gubitak tržišnog udjela koji je pao s 30 na samo 7 posto. Prodaji se protive u Hrvatskoj liječničkoj komori, jer kažu da GLJZ nije trgovačko društvo nego zdravstvena ustanova, pa zakonski prijenos upravljačkih prava nije dopušten. Smatraju i da je vrijednost 37 ljekarni na atraktivnim lokacijama nekoliko puta veća od one po kojoj se prodaju.