ZA PAR MJESECI

Tko će i kako moći do marihuane u ljekarnama

16.09.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Pravilnik o medicinskoj marihuani u Hrvatskoj trebao bi biti dovršen već krajem tjedna, a ona bi se u ljekarnama mogla naći kroz tri do šest mjeseci. Prodavat će se u tri oblika za četiri bolesti za koje je njezino djelovanje dokazano

Docent na medicinskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za primjenu medicinske konoplje u Ministarstvu zdravlja, za tportal je objasnio kako lijek, da bi se mogao dobivati u ljekarnama, mora biti reguliran pravilnikom ili mora biti uvršten na listu HZZO-a.

'Medicinska marihuana u prvo vrijeme neće biti uvrštena na listu HZZO-a pa ju je trebalo uvrstiti u Pravilnik o propisivanju lijekova. Javna rasprava završava krajem tjedna, a nakon nje bi se trebali prihvatiti ili odbiti prijedlozi pa će Pravilnik biti spreman. Nakon toga liječnici će marihuanu moći prepisivati na recept', objasnio je Brborović.

Prvo uvoz pa sadnja

Sljedeći korak, kaže, bit će uređivanje uvoza, a uvoznici će trebati zadovoljiti dva zakona. U Hrvatskoj za sada nema proizvođača pa bi inzistiranje na domaćoj proizvodnji odgodilo puštanje lijeka na tržište. Stoga je Ministarstvo zdravlja odlučilo prvo dozvoliti uvoz, a nakon toga će se regulirati sadnja i prerada u Hrvatskoj.

'Da bi se napravio uvoz, potrebno je da uvoznik po dva zakona bude upisan u dva očevidnika – jedan je očevidnik veledrogerija, a drugi proizvođača lijekova. Takvih u Hrvatskoj ima, a jedan je čak državni – Imunološki zavod. Moje je mišljenje da bi bilo dobro da to bude Imunološki zavod jer bi se lakše mogla kontrolirati količina i kvaliteta marihuane', kaže Brborović.

No da bi uvoz proradio, uvoznici moraju iskazati interes. Ako se to ne dogodi, država će morati osigurati uvoz preko svojeg Imunološkog. Uvoznici se moraju istovremeno javiti i državi iz koje će uvoziti i našem Ministarstvu zdravlja jer moraju dobiti dozvole – od Hrvatske koliko smiju uvesti, a na temelju uvozne dozvole i dozvolu da kupe odgovarajuće količine u nekoj drugoj državi. U Europi ne postoji puno proizvođača medicinskog kanabisa i on se u pravilu ne skladišti. Ne proizvode se količine veće od onih koje su potrebne i koje su unaprijed određene.

'To znači da bi nam se moglo dogoditi, budući da je ciklus uzgoja kanabisa od tri do pet mjeseci, da netko posadi tek kada mi iskažemo potrebu. Kada kanabis stigne u Hrvatsku, izdavat će se na recept. Izdavat će ga liječnici, a kupovat će se u ljekarnama', objasnio je Brborović.

Marihuana u tri oblika

Za sada će se kanabis prodavati u tri oblika. Jedan je cvijet. On se u pravilniku zove čaj, ali je zapravo namijenjen inhalaciji pomoću medicinskih inhalatora. Bilo bi stoga dobro da se promovira njihova uporaba.

Drugi je ekstrakt, odnosno ulje ili primjerenije rečeno gusta smola. Ona će najvjerojatnije biti pakirana u standardne doze i kapsulirana.

'To se može izravno uvesti iz Njemačke, međutim postoji nekoliko kompanija u Hrvatskoj koje pokazuju zdrav poduzetnički interes da razviju proizvodnju ekstrakta od uvezenih materijala. Neki su me već kontaktirali', kaže Brborović.

Treći su oblik čepići za analnu upotrebu uglavnom protiv boli i za ljude koji povraćaju pa ne mogu ništa oralno konzumirati. Oni vjerojatno u prvo vrijeme neće biti naročito prisutni na tržištu.

'Čaj bi se mogao koristiti samo za djecu koja boluju od rijetkog Dravetova sindroma, odnosno dječje epilepsije jer djeca ne mogu pušiti. Cijelo povjerenstvo je protiv toga da se kanabis daje djeci. No budući da je činjenica da je registriran kao djelotvoran za dječju epilepsiju u biti rasprava o sentimentalnim stavovima članova nema nekog smisla. To što mi marihuanu načelno ne bismo davali djeci, ne znači da nije djelotvorna', ističe naš sugovornik.

Za koje bolesti?

Recepti će se za sada izdavati za četiri bolesti. Jedna od njih je dječja epilepsija, druga multipla skleroza, treće su maligne bolesti i četvrta AIDS. To su bolesti kod kojih je dokazano da kanabis ima učinak.

'Kod drugih bolesti za sada nije dokazano da ga ima, ali niti da nema', kaže predsjednik Povjerenstva.

U početku će biti nešto nereda

Brborović smatra da će trebati proći neko vrijeme da se tržište medicinskim kanabisom stabilizira, da će u početku biti nesporazuma pa i konfrontacija.

'Apelirao bih na pacijente da se malo strpe. Vjerojatno će proći nekih šest mjeseci prije nego što će se prvi kanabis pojaviti na tržištu. Osim toga trebat će uskladiti funkcioniranje trokuta pacijenata, liječnika i ljekarnika koji će u početku biti prilično nategnut kada medicinska marihuana stigne. Trebat će pričekati da se usklade želje, znanja i načini nabave i konzumacije', poručio je Brborović.

Kontroverze

Budući da je u većini zemalja svijeta do nedavno bilo zabranjeno uzgajati i konzumirati marihuanu, jer je bila klasificirana kao više ili manje opasna droga, njezina moguća ljekovita svojstva još nisu dovoljno dobro istražena. Legalizacija konzumacije marihuane za medicinske potrebe, a u nekim državama i za rekreacijske, trebala bi to promijeniti i otvoriti mogućnosti za kvalitetnije, opsežnije i dugotrajnije studije kako njezinih blagotvornih tako i štetnih učinaka.

Poznato je, naime, da pušenje marihuane može biti štetno za pluća, baš kao i duhan (iako se obično puši mnogo manje) te da kod nekih koji je intenzivnije konzumiraju može biti okidač za psihozu, a možda i za shizofreniju.