PAUL WATSON DIGNUO FRKU

Tjeralica za ubojicama dupina uzbunila i Hrvate

09.03.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Poznati ekološki aktivist Paul Watson na društvenim mrežama objavio je svojevrsnu potjernicu i obećao nagradu od 5.000 eura osobama koje identificiraju ili ponude podatke o petorici muškaraca koji su ubili dupina. Navodno se radilo o Talijanima, a uz potjernicu je priložio i fotografiju. Post je ubrzo uklonio, ali se bez obzira munjevito proširio webom pa i njegovim hrvatskim dijelom jer je postojala mogućnost da se zločin dogodio u hrvatskom dijelu Jadrana

Pretpostavlja se da incident zbio 2014. najvjerojatnije u Italiji, a sasvim sigurno na Mediteranu.

Kako je napisao, post je uklonio jer je osoba koja je ubila dupina identificirana, ali i zbog brojnih protutalijanskih komentara koji su se pojavili ispod objavljenog posta na njegovu zidu na Facebooku. Watson je naglasio da kada je riječ o okrutnostima i zločinima protiv mora ni jedna rasa, nacionalnost ili kultura nije izuzeta. Dalje je naveo i da su ga mnogi pogrešno razumjeli jer je tražio informaciju koja bi mogla pomoći u rješavanju zločina i nije se radilo o presudi nikome. Na fotografiji koju je prethodno objavio vide se četvorica od pet muškaraca koji poziraju s mrtvim dupinom kao da se radi o nekakvom trofeju. Watson smatra da je riječ o ubojstvu, a ljude koji ubijaju iz sporta ili zabave nazvao je ološem čovječanstva.

Program nagrada Sea Shepherda u prošlosti je doveo do uhićenja ubojica tuljana na Novom Zelandu i dupina u Sjedinjenim Američkim Državama. Sea Shepherd Conservation Society neprofitna je pomorska ekološka organizacija poznata u svijetu po obračunima s kitolovcima, lovcima na tuljane i drugim ribarima kojima kidaju mreže i posadu napadaju smrdljivim bombama. Imaju svoju flotu brodova, a nije im strano ni uništavanje i otimanje brodova specijaliziranih za lov kitova i tuljana. Neke zemlje smatraju ih ekoteroristima. Posebno ih ne vole u Japanu. Poznati su i po intenzivnom korištenju medija i raznih komunikacijskih alata za prenošenje svojih aktivnosti široj javnosti.