STIŽE VELIKA CIKLONA

Tjedan obilnih kiša, vjetrova i plavljenja obala

08.02.2016 u 09:54

Bionic
Reading

U tjednu pred nama preko Hrvatske će se sporo premještati duboka genovska ciklona čiji će se utjecaj najdramatičnije osjetiti u priobalju. Najviše oborina, na Jadranu kiše, a na kopnu mjestimice i susnježice i snijega, bit će u srijedu, a najmanje u utorak i četvrtak. U srijedu bi nizak tlak i jaki južni vjetrovi na sjevernom Jadranu mogli uzrokovati plavljenje obala. Temperature će sredinom tjedna biti malo u padu.

U utorak prijepodne bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Više oblaka bit će na Jadranu, gdje mjestimice može pasti malo kiše. Od sredine dana slijedi porast naoblake uz mjestimičnu kišu, obilniju u noći na srijedu, kada su na Jadranu i u gorju mogući pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u Dalmaciji i jugo. Prema kraju dana vjetar će dodatno jačati. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 5 do 10, a na Jadranu od 9 do 13°C. Najviša dnevna temperatura posvuda će se kretati od 11 do 16°C.

U srijedu će biti pretežno oblačno, vjetrovito i kišovito. Na Jadranu i u okolnom gorju mogući su obilniji pljuskovi s grmljavinom. Od sredine dana vjetar će okretati na sjeverne smjerove i osjetnije će zahladiti pa će kiša u Gorskom kotaru i Lici prelaziti u snijeg. Poslijepodne susnježica je mjestimice moguća i u nizini, uglavnom u sjevernim područjima. Krajem dana očekuje se prestanak oborina. Na Jadranu će puhati jako jugo i jugozapadnjak s olujnim udarima. Krajem dana na sjevernom i srednjem Jadranu vjetar će okretati na buru. u srijedu će se preko sjevernog Jadrana premještati središte ciklone. Pod utjecajem sniženog tlaka te jakih južnih vjetrova ponegdje na sjevernom Jadranu može doći do podizanja morske razine, osobito na Kvarneru. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 3 do 7, a na Jadranu od 8 do 13°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 7 do 12, a na Jadranu od 10 do 15°C.

U četvrtak će biti djelomice, prijepodne i pretežno sunčano. Prema kraju dana ponovo će biti promjenjivije i oblačnije, a mjestimice može pasti malo kiše, uglavnom duž Jadrana te njegova zaleđa. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od -4 do 0, a na Jadranu od 4 do 9°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 7 do 11, a na Jadranu od 10 do 14°C.

U petak, a prema trenutnim prognostičkim materijalima i do kraja tjedna, vrijeme će biti promjenjivo i nestabilno.