crveni križ

Tisuće ljudi u samoizolaciji: Ako ste među njima, ovo su upute kojih se trebate pridržavati

16.03.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Crveni križ izdao je preporuke kojih se trebaju pridržavati osobe u samoizolaciji kod kuće

Kako je rečeno na jutrošnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, trenutno je u samoizolaciji oko osam i pol tisuća osoba.

Crveni križ stoga je objavio kratke upute za one koji moraju provesti najmanje dva tjedna u kući.

Naravno, prva i osnovna stvar je zabrana izlaska iz kuće. Da se građani što odgovornije pridržavaju te mjere, pobrinula se i policija te kontrolira samoizolirane i prekršitelje kažnjava novčanom kaznom.

Oni u samoizolaciji svakodnevno bi trebali kontaktirati sa svojim epidemiologom. Moraju i mjeriti tjelesnu temperaturu dva puta na dan.

Ako osoba razvije simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost), treba se telefonom javiti svom izabranom liječniku koji će na temelju zdravstvenog stanja osobe procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na koronavirus.

Ako netko zatreba liječničku pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, treba nazvati izabranog liječnika ili s njim može kontaktirati netko od ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnom posjetu.

  • +10
Zagreb: U Hrvatskoj 7 novozaraženih koronavirusom, ukupno 56 Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Osobama nije dopušteno da same idu u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave. Tijekom samoizolacije ne primaju se gosti, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština.

Ako osoba ima ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima, treba svesti kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavati tjelesni kontakt i održavati razmak od dva metra s osobama s kojima mora kontaktirati.

Stan treba provjetravati, redovito ga čistiti i dezinficirati.

Samoizolirana osoba treba koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo.