KLIMATSKA DIPLOMACIJA

Tillerson: Washington će smanjivati ispuštanje stakleničkih plinova

02.06.2017 u 18:39

Bionic
Reading

Sjedinjene Države će nastaviti svoje napore za smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova, rekao je u petak američki državni tajnik Rex Tillerson, dan nakon iznenadne izjave Donalda Trumpa o istupanju iz Pariškog sporazuma o klimi

'Mislim da je važno da svi u svijetu priznaju kako su Sjedinjene Države ostvarile sjajan rezultat što se tiče smanjenja naših vlastitih emisija stakleničkih plinova. Možemo biti ponosni na to', rekao je Tillerson u prigodi kratkog susreta s novinarima u State Departmentu.

'To smo učinili bez Pariškog sporazuma koji je u prosincu 2015. potpisalo 195 zemalja', rekao je državni tajnik, dodavši kako 'misli da nećemo mijenjati naše napore u smanjivanju tih emisija ubuduće'.

Pritom je pozvao međunarodnu zajednicu da 'ima to u vidu'.

Američkog državnog tajnika koji u javnosti ne istupa često i koji je do 31. prosinca bio izvršni direktor velike naftne kompanije ExxonMobil, smatraju protivnikom istupanja SAD-a iz Pariškog sporazuma. Njegov nedolazak u Bijelu kuću u četvrtak kada je Donald Trump obznanio svoju odluku o otkazivanju sporazuma bio je zapažen.

Nakon istupanja iz UN-ova sporazuma o klimi Sjedinjene Države su sada izolirane na međunarodnoj pozornici, a Europska unija i Kina su odmah preuzele vodstvo u klimatskoj diplomaciji.

Reakcije su pljuštale sa sve četiri strane svijeta, podjednako na političkom i na gospodarskom planu, između zaprepaštenosti, gnjeva i zabrinutosti, ali i odlučnosti da se nastavi zajedničko djelovanje najavljeno u Parizu.