OPOMENA STRANKAMA

TIH upozorava političare: Korupcija nije lijeva ili desna, nego korupcija!

21.10.2015 u 12:14

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska je u povodu početka kampanje za predstojeće parlamentarne izbore uputio na potpis tekst Deklaracije protiv korupcije političkim strankama i koalicijama

'Naš je cilj da se problem štetnosti korupcije i razarajućih učinaka koje ona ima na društvo osvijesti i prevenira. Na političkim akterima, bez obzira bili oni na vlasti ili u oporbi, leži teret najveće odgovornosti.

Potpisom Deklaracije protiv korupcije na simboličkoj razini postigli smo potpunu suglasnost gotovo svih aktivnih političkih stranaka koje su prepoznale istinsku važnost jednog od najvećih problema našeg društva.

Korupcija nije niti lijeva niti desna, već je u nekom društvu ima ili nema. Politički akteri su ti koji kreiraju i usmjeravaju javne politike, a svojim svakodnevnim ponašanjem, poštenjem, transparentnosti i odgovornosti primjerom pokazuju da koruptivno djelovanje mora izazvati osudu cijelog društva.

Deklaraciju je pojedinačno podržana od strane tridesetak političkih stranaka, uključujući dvije najveće, te mnogih stranaka koje se bore za ulazak u parlament.

Danas smo strankama uputili i dopis 'Što očekujemo od potpisnika deklaracije? (i kako da ostvare ono što deklarativno podržavaju)', te vjerujemo kako će u nadolazećoj kampanji javno polemizirati o prevenciji i borbi protiv korupcije u Hrvatskoj kao jednom od prioriteta djelovanja već od danas, bez obzira na izborne rezultate u interesu svakog građanina i društva u cjelini' poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.