NJEMAČKA JOŠ ČEKA PREDSJEDNIKA

Težak poraz Angele Merkel

30.06.2010 u 15:28

Bionic
Reading

U prvom krugu izbora za predsjednika Njemačke u srijedu niti jedan kandidat u Saveznoj skupštini nije dobio potreban broj glasova tako da će se izbor nastaviti u drugom krugu koji je najavljen za isti dan poslijepodne.

Kandidat vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Christian Wulff osvojio je, nasuprot očekivanjima, samo 600 glasova što je 23 manje od potrebnog broja za osvajanje većine. Kandidat oporbenih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih Joachim Gauck osvojio je 499, a kandidatkinja stranke Ljevice Luc Jochimsen 126 glasova.

Kandidat ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke Frank Rennicke osvojio je tri glasa.

Činjenicu da kandidat Christian Wulff nije izabran u prvom krugu, promatrači doživljavaju kao težak poraz kancelarke Angele Merkel, koja se osobno zauzimala za Wulffa kao kandidata za predsjednika. Naime, demokršćansko-liberalni tabor u Saveznoj skupštini broji 644 zastupnika što znači da je 44 zastupnika stranaka vladajuće koalicije glasovalo za jednog od kandidata oporbe ili se suzdržalo.

Da se osvoji većina u drugom krugu, potrebna su 623 glasa, dok u trećem, koji će slijediti ako se ni u drugom krugu ne izabere predsjednik, pobjeđuje kandidat s najvećim brojem glasova.