SLUČAJ KUPSKA

Tehnika tvrdi da nije dobila odštetu, nego naknadu za sanaciju

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 28.10.2011 17:26
  • Objavljeno 28.10.2011 u 09:51
Kupska urušavanje

Kupska urušavanje

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Tehnika za slučaj Kupska nije dobila nikakvu odštetu, nego nadoknadu troškova sanacije gradilišta, ustvrdio je glavni direktor te građevinske tvrtke Filip Filipec nakon što se opet pojavila informacija da je Tehnika dobila odštetu dok sudski postupci još traju, a stanari još nisu dobili ni prebijene lipe

Na posljednjem u nizu prosvjeda stanari Kupske prije koji dan, osim podsjećanja da i dalje čekaju kraj svoje agonije nakon što su prije četiri godine pretrpjeli milijunske štete na svojim kućama od urušavanja, opet su ponovili da je Tehnika dobila odštetu prije presude, što smatraju nedopustivim. Iz Tehnike, međutim, tvrde da oni nisu dobili nikakvu odštetu.

'Radovi na izgradnji HEP-ove poslovne zgrade bili su osigurani policom osiguranja kod Euroherca, a nakon što je došlo do urušavanja, Tehnika je po nalogu građevinske inspekcije izvršila sanaciju terena i osigurala ga od nastupanja daljnjih šteta. Sam događaj urušavanja osiguravatelj je ocijenio kao nastup jednog od rizika koji su bili osigurani, pa je u skladu s tim i podmirio Tehnici troškove koje je imala u vezi radova na sanaciji gradilišta, izradi projektne dokumentacije i izvedbi sekantne stijene', odgovorio je tportalu glavni direktor Tehnike Filip Filipec

Nije se, dakle, radilo ni o kakvoj odšteti, nego o nadoknadi troškova sanacije gradilišta, zaključuje i ističe da je 'svota umjesto spominjanih 15 milijuna kuna značajno manja, ali točan iznos ne može reći zbog vezanosti s poslovnom tajnom s osiguravateljem'. Ističe i da 'kazneni postupak te i parnični postupci koji stanari vode radi naknade štete nisu ni u kakvoj vezi s ovom isplatom jer je osiguravatelj procijenio da je riječ o predviđenom i osiguranom riziku'.

Odvjetnica dijela stanara Doris Košta upozorila je, međutim, da im Tehnika nije htjela pokazati elaborat i troškovnik sanacije, na što je Filipec kazao da 'za time nije bilo potrebe jer to nije ni u kakvoj vezi niti na bilo koji način utječe na pravni položaj stanara u njihovim postupcima koje vode radi naknade štete'. U međuvremenu, stanari nastavljaju svoje sudske bitke, a ovih bi dana trebala biti i gotova ocjena vještaka iz Slovenije, koji će dati svoju ocjenu o krivnji Tehnike za urušavanje u Kupskoj ulici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi