nuklearni sporazum

Teheran više neće ograničavati proizvodnju obogaćenog uranija

05.01.2020 u 20:48

Bionic
Reading

Teheran je u nedjelju objavio kako više neće ograničavati proizvodnju obogaćenog uranija, čime je prekršio jednu od odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest svjetskih velesila, ali je istaknuo da će nastaviti surađivati s UN-ovim tijelom koje nadgleda nuklearni program

Iranska državna televizija objavila je kako Iran neće poštivati ograničenja postavljena Bečkim sporazumom iz 2015., koji je Iran potpisao s SAD-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom i EU-om, a iz kojeg se SAD povukao 2018.

Iran neće poštivati ograničenja na broj centrifuga za obogaćivanje uranija, količinu proizvodnje obogaćenog uranija i razinu do koje uranij smije biti obogaćen, kao i ograničenja razvojnim i istraživačkim aktivnostima, navela je državna televizija.

"Iran će nastaviti obogaćivanje uranija bez ograničenja i sukladno svojim tehničkim potrebama", stoji u priopćenju koje je citirala iranska televizija.

Iran je već ranije prekršio neka od ograničenja postavljenih sporazumom u odgovoru na ekonomske sankcije SAD-a, koje su nametnute nakon američkog povlačenja iz sporazuma.

Teheran je rekao kako se brzo može vratiti unutar ograničenja postavljenih sporazumom, ako se povuku sankcije. Europske potpisnice sporazuma pokušavaju isti održati, ali Iran je više puta rekao kako nisu učinile dovoljno po tom pitanju.

Iran nije do sada otišao puno iznad postavljenih ograničenja. Sporazumom je propisana granica od 3,67 posto obogaćenog uranija, a u posljednjih nekoliko mjeseci Iran je ostao na 4,5 posto, značajno ispod 20 posto, što je Teheran postigao prije potpisivanja sporazuma.