SUSRET S OSUMNJIČENIM

Tedeschi Papi dao knjigu 'Novac i raj'

26.09.2010 u 19:32

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. je u nedjelju primio predsjednika Instituta religioznih djela (IOR), banke Vatikana, Ettorea Gotti Tedeschija kojeg talijansko pravosuđe sumnjiči da nije poštivao zakon protiv pranja novca, prema vatikanskim izvorima.

Papa je Gottija Tedeschija u pratnji supruge primio nakon nedjeljne mise koje je Benedikt vodio u Castel Gandolfu, ljetnoj rezidenciji papa u oklici Rima, izvijestila je agencija Ansa, preciziravši da je bankar predao Papi knjigu "Novac i raj. Katolici i globalna ekonomija".

"To je jasan znak poštovanja i povjerenja. Susret pred brojnim svjedocima je jasan način javnog naglašavanja Papine bliskosti i podrške bankaru koji je prije godinu dana počeo voditi IOR prema punoj transparentnosti", naveli su vatikanski izvori, prenosi Ansa.

Gotti Tedeschi i njegov generalni direktor Paolo Cipriani su osumnjičeni da nisu poštivali klauzulu zakona protiv pranja novca iz 2007.

Taj zakon koji primjenjuje europsku direktivu, obvezuje spominjanje nalogodavca svake financijske operacije kao i njezinu svrhu i obilježja.

Dva visoka dužnosnika banke nisu osumnjičeni za pranje novca, ali im se predbacuje propusti u pogledu kretanja novca u iznosu od 23 milijuna eura. Od utorka rimsko tužiteljstvo vodi istragu.

Gotti Tedeschi je prije godinu dana imenovan kako bi završio sređivanje bankovnih računa banke Vatikana, upletenih u teške skandale tijekom 1980.